Hoe krijg ik weer of meer

Rust in mijn hoofd?

Hoe krijg ik (meer of weer) rust in mijn hoofd?

5 impactvolle tips voor méér rust in je hoofd!

natuurlijk loes gratis ebook met ademoefeningen

Elke dag dezelfde vragen!

Waarom is mijn hoofd zo onrustig? Wat kan ik doen tegen de drukte in mijn hoofd? Hoe kom ik van de chaos in mijn hoofd af? Hoe breng ik mijn hoofd tot rust? Wat kan ik doen als ik te druk ben in mijn hoofd?

Minder piekergedachten,
zitten in de stilte die je negeert

Als adem, stress en burn-out coach krijg ik bijna dagelijks de vraag: “Hoe krijg ik (meer of weer) rust in mijn hoofd?”

Daarom schrijf ik 3 verschillende blogpost rondom ‘drukte en onrust in mijn hoofd’. Met alle drie een ander onderwerp.

Vandaag geef ik je 5 tips en ideeën HOE jij je hoofd weer tot rust kan brengen.

Probeer een van mijn tips uit en ontdek welke het beste voor jou werkt. Onthoud dat het proces om meer rust in je hoofd te krijgen tijd kan kosten en dat niet alle tips voor iedereen even effectief zijn.

Wil je méér tips? Download dan mijn GRATIS E-BOOK “Eerste Hulp Bij …”. Hierin staan méér dan 15 oefeningen en activiteiten die je helpen om meer rust in je hoofd te krijgen.

Reserveer piekertijd

Als je iets veel doet, dan word je daar uiteindelijk ook goed in. Speel je veel piano? Dan word je daar goed in. En schilder je veel? Dan word je daar goed in. Maar dat geldt dus ook voor piekeren!

Minder piekeren is niet
iets dat je moet verdienen.
Het is iets dat je jezelf moet gunnen.

Pieker je veel? Dan word je daar (jammer genoeg) ook heel goed in. En dat is echt zonde.

Piekeren lost namelijk niets op. Het is de verkeerde kant uit fantaseren. Want je vervangt de positieve gedachten van fantaseren door negatieve gedachten.

Spreek met jezelf af dat je maximaal 2x per dag een half uur de tijd neemt om te piekeren. Alléén in deze tijd mag je piekeren.

Als er dus een piekergedachte bij je opkomt, die buiten je piekertijd valt. Zeg je tegen jezelf: “Ik hoor je en ik zal je straks wat meer aandacht geven. Maar nu heb ik er geen tijd voor.”

Is wennen en oefenen. Maar geloof me dat je niet alle piekergedachten aandacht hoeft te geven op het moment dat ze opkomen.

natuurlijk loes eerste afspraak voor stressmanagement

Schrijf het van je af!

Schrijven is een van de betere manieren om écht met je eigen ik in contact te komen.

En dan bedoel ik niet het typen van e-mails, blogs en artikelen. Maar het schrijven met de hand in een dagboek of notitieboek over je gevoelens, gedachten en emoties.

Als je geest en hand niet
samen schrijven
ontstaat er geen rust

Iedereen weet dat het opkroppen van negatieve gevoelens, afwijzende gedachten of traumatische ervaringen alleen maar meer piekergedachten geeft. Maar niet iedereen praat hierover met zijn vrienden of familie. Dit is namelijk moeilijk en maakt je kwetsbaar.

Het met de hand opschrijven van je gevoelens, gedachten of ervaringen is daarom een veilige manier om het van je af te schrijven en daarmee je piekergedachten te verlagen.

Dus in plaats van piekertijd te reserveren, kan je ook elke piekergedachte opschrijven. Als je dit voor een tijdje doet, dan zorgt dit voor meer rust en uiteindelijk voor een overzicht waarin je de rode draad van jouw gedachten kunt achterhalen.

Haal eens adem

Heb jij op dit moment veel piekergedachten? Dan is de kans ook heel groot dat je chronisch hyperventileert.

Door weer bewust op je ademhaling te gaan letten, zal je ademhaling weer gaan vertragen en verdiepen. Hierdoor krijgen jouw hersenen een signaaltje dat ze kunnen gaan ontspannen.

Vervolgens zal ook jouw lichaam en geest rust en ontspanning vinden. Waardoor je vanzelf minder piekergedachten gaat krijgen.

En weet je wat een héél groot voordeel is van ademhalingsoefeningen? Je kunt ze altijd en overal doen, omdat je je ademhaling namelijk altijd bij je hebt. Bewust ademen kan altijd!

De kracht van jouw ademhaling is echt heel groot. En naast het verminderen van stress en spanningen, kan je ook positieve invloed uitoefenen op je welzijn, gezondheid, emoties, energielevel én je piekergedachten.

Op mijn website kun je nog veel meer lezen over de kracht van je ademhaling.

natuurlijk loes eerste afspraak voor stressmanagement

Sport of beweeg

Sporten en bewegen hebben een positieve invloed op je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emoties en eetlust.

Dit werkt dus heel goed om stress, spanningen en angsten te verminderen. En het zorgt daarmee ook voor minder piekergedachten.

Heb je een sport of beweeg je al? Blijf dit dan vooral doen. Nog niet actief bezig? Kies dan een activiteit die je leuk vindt, zoals wandelen, joggen, yoga of dansen. En maak er een gewoonte van om regelmatig te bewegen of te sporten.

Rust in je hoofd komt niet zozeer door minder piekeren.
Maar de vaardigheid om met je gedachten om te gaan.

Een half uurtje per dag maakt al een groot verschil. En als de mogelijkheid er is, dan zou ik zeker in de natuur of tussen het groen gaan wandelen. De rustgevende uitwerking die de natuur op je piekergedachten heeft is fantastisch.

Ook lekker ‘uitwaaien’ op het strand is een goede manier om je piekergedachten tot rust te brengen.

Vraag hulp!

Ik durf het niet, ik móet het zelf kunnen, de ander heeft het te druk, wat gaan ze wel niet van me denken, ik sta voor lul.

Er zijn tientallen excuses om geen hulpvraag te stellen. Maar geen enkele daarvan gaat je echt verder helpen.

En terwijl we het moeilijk vinden om de hulpvraag te stellen, zijn wij mensen juist gemaakt om elkaar te helpen, om samen te werken en zorg te dragen voor elkaar.

Als we iemand kunnen helpen, dan voelen we onszelf betrokken, waardevol en van betekenis. Dus stel die hulpvraag maar!

Maak een lijstje van 3 tot 5 onderwerpen, waardoor je op dit moment stress, spanningen of negatieve piekergedachten ervaart. Dit kan iets kleins zijn zoals een karweitje in of rondom het huis, tot hulp bij je maandelijkse financiën of het verwerken van het verlies van een dierbare.

Er zijn altijd vrienden of professionals die je kunnen helpen, maar dan moet je ze wel vragen. Dus kies een hulpvraag van je lijstje (begin met de makkelijkste), zoek daar de juiste persoon bij en stel de hulpvraag.

Als je actief met je piekergedachten aan de slag gaat, hulp vraagt en je piekergedachten kan oplossen. Dan ga je vanzelf minder piekeren én krijg je meer rust in je hoofd.

Als adem, stress en burn-out coach ben ik er voor jou!

Hoe ik jou kan helpen?

Door middel van gesprekken, coaching, wandelingen in de natuur en gerichte oefeningen, kan ik je helpen om:

  • onrust in je hoofd te verminderen door het bieden van ondersteuning, begeleiding en het geven van praktische tips
  • jezelf te leren ontspannen, beter voor jezelf te zorgen en meer inzicht te krijgen in je eigen grenzen en behoeften
  • een betere werk/privé balans te creëren
  • en je stressniveau te verminderen

>>> RESERVEER: Je eerste afspraak voor stressmanagement! <<<

Laat mij je coachen, zodat jij weer meer kan genieten van al het moois dat het leven je te bieden heeft!

Marloes Hoevenaars
adem, stress & burn-outcoach

marloes@natuurlijkloes.nl
contactformulier

ontspannen is de manier
om te kunnen zien wat er echt gaande is

Wat anderen ook willen weten:

Onrust en drukte in je hoofd brengen risico’s met zich mee voor je gezondheid!

Wanneer je geest constant gevuld is met chaotische gedachten en zorgen, kunnen je stressniveaus stijgen en je energiereserves uitgeput raken.

Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out, een toestand van extreme uitputting, zowel fysiek als mentaal. Het is belangrijk om deze toestanden te beheren en te verminderen om je algehele gezondheid te behouden.

Meer lezen over ‘Wat het gevaar is van onrust en drukte in mijn hoofd?’

Je hoofd kan om verschillende redenen druk en onrustig zijn;

Overbelasting: Soms is je hoofd druk omdat je te veel dingen tegelijkertijd aan het doen bent of je moet te veel informatie verwerken. Dit kan leiden tot overbelasting van je gedachten.

Stress: Als er veel dingen zijn die je zorgen baren of als je je gestrest voelt over bepaalde situaties in je leven, kan dit je hoofd druk maken.

Angst: Angstige gedachten kunnen je hoofd druk maken. Als je je zorgen maakt over toekomstige gebeurtenissen of als je bang bent voor iets, kunnen deze gedachten zich opstapelen.

Te weinig rust: Als je niet genoeg slaap krijgt of te weinig tijd neemt om te ontspannen, kan je hoofd druk aanvoelen omdat het niet de kans krijgt om op te laden.

Overstimulatie: In de moderne wereld word je blootgesteld aan veel prikkels, zoals je smartphone, sociale media, nieuws en reclames. Dit kan je hoofd druk maken omdat het voortdurend wordt geprikkeld.

Meer lezen over ‘Waarom is mijn hoofd zo druk en onrustig?

Paniekaanvallen door stress kunnen ontstaan door een combinatie van lichamelijke en psychologische factoren.

Wanneer je stress ervaart, activeert je lichaam vaak het “vecht-of-vlucht”-reactiesysteem als reactie op vermeende bedreigingen. Bij sommige mensen kan deze reactie echter overactief worden en onnodig geactiveerd worden, wat paniekaanvallen kan veroorzaken.

Tijdens een paniekaanval kunnen lichamelijke symptomen zoals een snelle hartslag, zweten en kortademigheid optreden. Deze lichamelijke reacties kunnen angst versterken en een vicieuze cirkel van paniek veroorzaken.

Daarnaast kunnen psychologische factoren zoals negatieve gedachten en zorgen over de paniekaanvallen zelf bijdragen aan hun frequentie en intensiteit.

Meer lezen over ‘Paniekaanvallen door stress!’

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

minder stress?
reserveer HIER
je 1ste AFSPRAAK