Wat is overspannen?

Overspannenheid is het alarmerend gevolg van het negeren van de stresssignalen, die jouw lichaam en geest al een langere tijd aangeven.

En is het voorstadium (!!!) van een burn-out!

De lessen in je leven blijven zich herhalen,
totdat jij ze onder de knie hebt.

Spanningsklachten

Als de oorzaken van jouw spanningsklachten niet veranderen of als je niet extra op je eigen gezondheid let, dan zal de periode van ‘overspannen zijn’ blijven voortduren en na 6 maanden is er dan sprake van een burn-out.

Overspannen zijn is dus niet hetzelfde als een burn-out hebben.

Oorzaak van overspannenheid

Er zijn natuurlijk tientallen aanleidingen op te noemen, waardoor er stress, druk en spanningen ontstaan in jouw leven. Dat kan te maken hebben met onder andere:

  • werkdruk
  • stress
  • geldzorgen
  • relaties
  • mantelzorg
  • of overlijden

Maar uiteindelijk ligt de oorzaak van ‘Overspannenheid’ altijd bij jezelf! En dat is maar goed ook. Want als jij zelf de oorzaak bent, ligt daar ook de oplossing!

Wil jij weten wat de échte oorzaak is van jouw overspannenheid? Dan is stressmanagement iets voor jou!

Luister naar je lichaam en geest

Iedereen heeft een gezonde dosis stress, druk en spanningen nodig om in het dagdagelijkse leven te kunnen functioneren. En je raakt hierdoor ook zeker niet altijd overspannen.

Wat wel heel belangrijk is, is dat je goed naar jouw lichaam en geest luistert.

Want vóórdat je ‘overspannen’ raakt, ervaar je eerst (voor een langere periode) stress. In deze fase zenden je lichaam en geest al veel en duidelijke stresssignalen uit.

Nu even ophouden
met maar doorgaan.

Stresssignalen zijn waarschuwingssignalen

Deze stresssignalen zijn eigenlijk waarschuwingssignalen. Hiermee wil je lichaam je waarschuwen dat je even wat oprechte aandacht aan jezelf moet geven.

Je moet dan de aanleiding(en) tot stress, druk en spanningen verlagen, gezonder gaan leven en (meer) ontspanning gaan zoeken.

Als jij je stresssignalen negeert, dan worden je lichamelijke- en geestelijke klachten alleen maar meer en erger. Zo kun je meer en erger last krijgen van:

  • vermoeidheid
  • verlies van motivatie
  • verminderde interesse
  • hoge bloeddruk
  • prikkelbaarder en geïrriteerder
  • spierpijn en hoofdpijn

Langzaam maar zeker raakt je batterij leger en leger. Je krijgt het gevoel dat alles teveel is, dat je het niet meer aan kan en dat je op bent.

Dan heb jij jezelf letterlijk ‘overspannen’.

Van overspannen naar een burn-out

Jij kan jezelf in 3 stappen naar een burn-out helpen!

En misschien lijken 3 stappen niet veel of denk je dat dit heel snel gebeurt, maar niets is minder waar. Je kan jezelf jarenlang uitputten, vóórdat jouw lichaam aan de ultieme noodrem trekt, de burn-out!

natuurlijk loes - van stress naar burn-out in 3 stappen

Stap 1 – Stress

Stap 1 is de periode van ‘stress’. Je lichaam geeft allerlei stresssignalen af om aan te geven dat je eigenlijk al te lang, teveel ongezonde stress ervaart.

Wanneer je deze stresssignalen niet herkent of er niet mee aan de slag gaat, dan zullen jouw lichaam & geest de stresssignalen gaan versterken.

Je klachten zullen gaan verergeren, nemen toe in intensiteit en er komen andere ongemakken bij, zoals negatieve gedragsveranderingen.

Als je deze signalen weer lang genoeg negeert, kom je vanzelf in stap 2 terecht, namelijk ‘overspannenheid’.

En waar stressklachten al vervelend zijn, kan ik je vertellen dat de klachten die bij overspannenheid horen, vele malen erger zijn. Vaak zie je in deze fase dat er ook medische- of zelfs psychologische hulp nodig is.

natuurlijk loes - stress is eerste stap met stresssignalen

Stap 2 – Overspannen

In deze fase wordt de overbelasting van jouw lichaam & geest steeds groter. Je lichaam staat praktisch de gehele dag onder spanning en in de stress modus en je omgeving merkt duidelijke gedragsveranderingen.

Als je bewust naar je lichaam & geest luistert, zal je merken dat de spanningsklachten toenemen. Je ervaart intense hartkloppingen, je bent vaker duizelig en voelt je machteloos.

Blijf je deze stress- en spanningsklachten ook negeren óf verandert de situatie niet die hiervoor zorgt? Dan beland je vanzelf in een burn-out.

Over het algemeen heb je officieel een burn-out, als jouw overspannenheid en bijbehorende klachten, langer dan 6 maanden duren.

natuurlijk loes - overspannen is tweede stap met spanningsklachten

Stap 3 – Burn-Out

Dit is de absolute noodrem van jouw lichaam! Vergelijk het maar eens met het volgende.

In je auto zit een waarschuwingslampje. En als deze aanspringt, wil de auto eigenlijk zeggen: ‘Breng me naar de autogarage, er is iets met me aan de hand.’

De reparatie of het onderhoud van de auto is nu nog relatief eenvoudig, goedkoop en kan snel gebeuren.

Negeer je het waarschuwingslampje (stresssignalen) én blijf je maar doorrijden, dan ontploft uiteindelijk de hele motor (burn-out).

Je hebt nu geen keus meer, je móet met de auto naar de garage. De reparatie is veel moeilijker geworden, kost veel meer geld én je bent je auto voor een langere tijd kwijt.

Je kan geleidelijk overgaan van ‘overspannenheid’ naar een ‘burn-out’. Maar dit kan ook gebeuren door middel van een onverwachte paniekaanval.

Deze gaat dan gepaard met zorgelijke hartkloppingen, overmatig zweten, overgeven, angsten, tot en met het moment dat je echt denkt dat je ter plekke sterft aan een hartaanval.

Je overspannenheid hoeft gelukkig niet altijd te eindigen in een burn-out. Als je maar regelmatig bewust naar je lichaam luistert, je stresssignalen serieus neemt én er mee aan de slag gaat.

natuurlijk loes - burnout is derde stap met burnout klachten

Ben jij onderweg naar een burn-out?
Dan kan je met stressmanagement een burn-out voorkomen!

Hoe herken ik overspannenheid

Overspannenheid volgt na een (lange) periode van stress, druk en spanningen.

De spanningsklachten die je ervaart en aangeven dat je overspannen gaat worden, komen veelal overeen met de stresssignalen.

Overspannenheid is wel beter te herkennen dan de symptomen die je hebt tijdens jouw periode van stress. Dit omdat de signalen die je lichaam afgeeft bij ‘overspannenheid’, heftiger en intenser zijn.

Je hebt immers, voor een langere periode, jouw eerste stresssignalen genegeerd of niet herkend. En je lichaam en geest willen nu nog duidelijker maken, dat je uit balans bent.

De klachten van overspannenheid worden in 3 hoofdgroepen verdeeld:

Spanningsklachten

Spanningsklachten komen voort uit de ongezonde stress, die je voor een langere periode niet hebt herkend of aangepakt.

Wanneer je overspannen bent, herken je jezelf in minimaal 3 van de onderstaande spanningsklachten:

  • Je voelt jezelf eigenlijk de hele dag energieloos, lui en vermoeid
  • Je krijgt jezelf niet of nauwelijks meer gemotiveerd om ‘iets’ te doen of op te pakken
  • Je slaapt slecht of onrustig, waardoor het in de ochtend voelt alsof je echt te weinig slaap hebt gehad
  • Wanneer er drukte en lawaai in je omgeving is, wil je die plek graag zo snel mogelijk verlaten
  • Je bent heel snel (zichtbaar) geprikkeld of geïrriteerd. Dit kan al zijn wanneer iemand op een harde appel bijt of een cracker eet
  • Het huilen staat je nader dan het lachen en huilbuien komen en gaan zonder echte aanleiding
  • Je kan jezelf steeds minder lang concentreren op bepaalde taken of bezigheden. En het onthouden van dingen gaat al helemaal moeilijk
  • De hele dag loop je te piekeren en schieten je gedachten alle kanten uit, maar voornamelijk naar het negatieve

Overbelasting

De overbelasting komt voort uit het feit dat je jouw grip verliest op de dagdagelijkse dingen. Het voelt alsof je de controle verliest over je leven.

Je raakt het overzicht kwijt en voelt je machteloos wanneer ook op je werk, thuis en in je sociale omgeving het niet meer lukt om de dingen goed te doen.

En nu ga ik doen
wat het beste voor mezelf is.

Lichamelijke klachten

Ook bij overspannenheid horen lichamelijke klachten. Wanneer je overspannen bent, kun je de onderstaande lichamelijke klachten ervaren;

  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Tinnitus (oorsuizen)
  • Buik- en maagklachten
  • Duizeligheid
  • Pijn op de borst

Denk je na het lezen van het bovenstaande dat je overspannen bent of er tegenaan zit? Kom dan nu in actie!

Wanneer je niets doet, blijft je lichaam in een ongezonde situatie zitten en zullen de klachten alleen maar erger worden. Je bent dan op weg naar een burn-out.

Het is belangrijk om nu die eerste stap te zetten. Overspannenheid is omkeerbaar en hoeft niet te leiden tot een burn-out.

Wil je een eerste stap zetten?
Reserveer hier dan je 1ste afspraak voor stressmanagement!

natuurlijk loes - spanningsklachten bij overspannenheid

Ben ik overspannen?

Het antwoord op de vraag ‘Ben ik (bijna) overspannen?’, is voor iedereen anders.

Want wanneer je al:

  • gezond eet
  • voldoende beweegt
  • tijdig een relax momentje pakt
  • en meer dan voldoende nachtrust hebt

Zal je lichaam en geest een ander overspannen- en stressniveau aan kunnen dan bijvoorbeeld bij je buurman die dit allemaal niet doet.

Ik zal twee manieren beschrijven, zodat jij voor jezelf kan bepalen of je (bijna) overspannen bent. Dit zijn:

Biofeedback

Biofeedback is een therapievorm, waarbij gebruik gemaakt wordt van technische hulpmiddelen om vormen van (over)spanning aan te tonen.

Stress & spanningen zorgen er namelijk voor dat er lichaamsfuncties zijn die anders functioneren dan wanneer je lichaam & geest in gezonde toestand verkeerd.

En deze ‘afwijking’ kan je dus meten met het Biofeedback Stressprofiel.

natuurlijk loes - biofeedback ben ik overspannen

Stress meten is weten

Door het meten van je:

  • ademhaling
  • hartslag
  • spierspanning
  • en de warmte en vochtigheid van je handen

Krijg je inzicht in de basisspanning van je lichaam, jouw reactie op stress en op de vraag of je jezelf voldoende kan ontspannen.

Het meten gebeurt door het plakken van allerlei stickers op je lichaam, die allemaal weer verbonden zijn met gevoelige meetapparatuur.

Op het beeldscherm van de computer zie je dan direct hoe jouw lichaam & geest reageert op stress, spanningen, angst en ontspanning.

Biofeedback. En dan?

Over het algemeen duurt een Biofeedback sessie anderhalf uur. In deze tijd wordt de meting gedaan, de uitslag doorgesproken en krijg je een advies in de vorm van oefeningen & tips.

Het kan ook zijn dat, op basis van de uitslag, dat er andere of verdere training en begeleiding nodig is. En dat kan dan een bezoek aan de huisarts, bedrijfsarts of stress & burn-out coach zijn.

360 graden stresstest

Om een goed beeld te krijgen en te bepalen of je (bijna) overspannen bent, adviseer ik om de 360 Graden Stresstest te doen. Deze gaat verder dan alleen een ‘online-stresstest’.

In de 360 Graden Stresstest maak je gebruik van meerdere invalshoeken. Zo krijg je een beter beeld van je eigen situatie.

Daarna kan je voor jezelf een goed onderbouwd antwoord formuleren.

De invalshoeken zijn:

Online Stress- & Burn-Out testen

Er zijn honderden Stress- & Burn-Out testen op het internet te vinden en deze werken zeer eenvoudig.

Je vult een vragenlijst in en aan de hand van je score, heb je direct inzichtelijk of je (meer dan gemiddeld) stress en/of spanningen ervaart.

Het is mijn persoonlijke bevinding dat deze score zeker goed is om een start te maken met het zoeken naar het juiste antwoord op de vraag ‘Ben ik overspannen?’.

Maar weeg deze uitkomst (nog) niet te zwaar, want zoals eerder al gezegd, kun jij misschien wel meer of minder stress en spanningen dan gemiddeld aan.

Huisarts en/of praktijkondersteuner

Een persoonlijk gesprek met je eigen huisarts is een zeer goede graadmeter om mede te bepalen hoe je zelf in de wedstrijd zit.

Jouw huisarts kent jou (normaal gesproken) al voor een langere tijd, kent je medische- en persoonlijke achtergrond en kan een objectief antwoord geven.

Het gebruikelijke 10 minuten gesprek met je huisarts is gratis, vertrouwelijk en geeft voldoende tijd voor je hulpvraag ‘Ben ik overspannen?’.

Mijn advies is om bij het maken van de afspraak bij de assistente een ‘dubbel consult’ aan te vragen. Dan kan de assistente 20 minuten reserveren bij de huisarts en heb je net iets meer tijd om je verhaal te doen.

Vrienden, collega’s en familie

Belangrijke signalen die aangeven dat je langdurig met (ongezonde) stress en spanningen te maken hebt, zijn jouw gedragsveranderingen.

En omdat deze gedragsveranderingen langzaam maar zeker plaatsvinden, heb je deze zelf meestal niet (direct) in de gaten.

Ben je bijvoorbeeld door stress en spanningen sneller geïrriteerd? Dan kan dat er voor zorgen dat je, zelfs zonder goede redenen, meer en heftigere discussies en conflicten aangaat met personen in jouw omgeving.

Dit kun je zelf checken in je omgeving. Stel jezelf kwetsbaar op en:

  • neem 3 personen in vertrouwen
  • deel dat je twijfelt of je overspannen bent (of wordt)
  • en stel de vraag of ze grote, negatieve gedragsveranderingen aan je merken.

natuurlijk loes - de 360graden heb ik stress, stresstest

Zelfreflectie

Zoek een plek op, buiten je eigen huis, waar je minimaal een half uur niet gestoord kan worden.

Ik zit zelf graag op een van de stuifduinen van Bedaf, maar het kan ook in een park, het bos, op het strand, langs het water of gewoon in je eigen tuin.

De kracht van de natuur gaat je helpen!

Doe je ogen dicht, zorg voor een rustige ademhaling, maak verbinding met jezelf en stel jezelf de vraag ‘Ben ik overspannen?’.

Dan geef je de ruimte aan alle gedachten & gevoelens die opkomen, zonder hierover te oordelen. Accepteer wat er allemaal in je opkomt.

Wanneer je deze zelfreflectie 3 tot 5x hebt gedaan in 3 weken, is het mijn overtuiging dat jij diep van binnen het antwoord weet op de vraag of je overspannen bent of overspannenheid ervaart.

En dit antwoord kan je meenemen in de totaal score van jouw 360 Graden Stresstest.

Stressmanagement

Als adem, stress & burn-out coach kan ik je ook helpen, om je inzichten te geven in je (ongezonde) level van overspannendheid en de toekomstige kans op een burn-out!

Wil je je mentale én fysieke gezondheid verbeteren? Reserveer hier dan je 1ste afspraak voor stressmanagement!

Stressmanagement start altijd met een mindset meeting. Deze is;

  • buiten in de natuur
  • duurt één uur
  • kost 75euro

Vóór de mindset meeting ontvang jij een intakeformulier, dat ik weer ingevuld retour wil ontvangen. Dit intakeformulier bespreken we dan samen in onze eerste buitenwandeling.

Na deze mindset meeting weet ik meer over;

  • je huidige situatie
  • je hulpvraag
  • je gewenste doelen
  • en je persoonlijke eigenschappen

En op basis daarvan kan ik jou mijn professionele bevindingen geven, over je (ongezonde) level van overspannenheid én kan ik je (tijdens je verdere stressmanagement) vaardigheden en technieken aanleren om een burn-out te voorkomen!

Overspannen! Hoe herstel ik?

Ben je overspannen? Dan moet je (geloof mij nu maar) per direct aan jouw herstel gaan werken!

Jouw ‘overspannenheid’ is nu nog omkeerbaar en kan (helemaal) ongedaan gemaakt worden.

Doe je dit niet en blijf je te lang doorlopen met jouw ‘overspannenheid’, dan krijg je een burn-out. En een burn-out kan (uiteindelijk) wel ongedaan gemaakt worden, maar is niet omkeerbaar.

Dit betekent dat jij het gehele burn-out proces moet doormaken, totdat je weer hersteld bent.

natuurlijk loes - in 3 stappen je burn-out verslaan

Acceptatie

Heb jij voor jezelf al geaccepteerd dat je ‘overspannen’ bent? Begrijp je wat er met jouw lichaam & geest aan de hand is?

Of denk je hier wat snelle oplossingen te vinden om te herstellen, zonder het te delen in je omgeving of met jezelf aan de slag te gaan en wezenlijke veranderingen in je leven toe te passen?

Waarom ik dit vraag? Omdat Accepteren & Begrijpen altijd de 1ste stap is, wanneer je ‘overspannen’ bent!

Daarna volgt Oorzaken & Oplossingen en de laatste stap is Actie & Doen. Dus de 3 stappen tot herstel zijn:

Stap 1 – Accepteren & Begrijpen

Zolang jij niet volledig accepteert dat je (voor nu) ‘overspannen’ bent, zal je jouw energie blijven steken in het verzetten hiertegen.

En dit verzet brengt je niet tot de gewenste oplossing en zorgt ook zeker niet voor verbetering van jouw ‘overspannenheid’.

Jouw verzet en het niet willen of kunnen accepteren van je ‘overspannenheid’, kost je de weinige energie die je nog hebt én die juist zo belangrijk is voor jouw herstel.

  • heb vrede met het feit dat je ‘overspannen’ bent
  • accepteer de realiteit
  • accepteer dat je ‘overspannen’ bent
  • pak je verantwoordelijkheid
  • schaam jezelf niet
  • ben niet boos op jezelf
  • en voel jezelf ook niet schuldig

Je kent je echte grenzen pas, wanneer je deze bent overgegaan!

Ook is het belangrijk dat je begrijpt wat ‘overspannen zijn’ betekent. Hiervoor kan je bijvoorbeeld in gesprek met jouw huisarts, praktijkondersteuner of met mij als adem, stress & burn-out coach.

Want wanneer je begrijpt wat ‘overspannen zijn’ betekent en je jouw situatie accepteert, kan je beginnen met jouw herstel.

Wat kan ik nu al doen?

Accepteer & begrijp je jouw ‘overspannenheid’? Dan zijn er al enkele belangrijke punten die je nu al kan oppakken:

  • vertel vrienden, kennissen en familie dat je overspannen bent
  • ga in gesprek met je leidinggevende
  • maak een afspraak bij de huisarts, bedrijfsarts en vertel het aan je collega’s
  • kijk daarna in je agenda en begin met schrappen!
  • pieker niet de hele dag door!
  • geef jezelf 2x per dag een half uur de tijd om te piekeren en al je (negatieve) gedachten te laten stromen
  • schrijf tijdens je piekermomenten alle gedachten op, dit geeft je rust. En het zorgt voor een overzicht waarin je de rode draad van jouw gedachten kunt achterhalen.

En zorg goed voor jezelf:

  • ga gezond(er) eten
  • zorg voor meer dan voldoende slaap
  • stop met het drinken van alcohol
  • vermijd drugs
  • zorg voor beweging
  • ga de natuur in
  • sport (tijdelijk) op een lager pitje
  • en pak de ontspanning (boek lezen, muziek luisteren, mediteren, …) die bij je past

Stap 2 – Oorzaken & Oplossingen

Nadat je jouw ‘overspannenheid’ hebt geaccepteerd en begrijpt wat het voor je betekent, ga je de oorzaken hiervan en oplossingen vinden.

Let op!
Het is belangrijk dat je oplossingen gaat vinden en niet gaat zoeken!

Er kunnen natuurlijk verschillende aanleidingen zijn, die stress, druk of spanningen geven in je leven, maar de echte oorzaak van jouw ‘overspannenheid’ (en dus ook van stress en burn-out), ligt altijd bij jezelf.

De oorzaak en oplossing, ligt altijd in jezelf!

Jij bent namelijk altijd zelf verantwoordelijk voor het wegnemen of verminderen van die situaties en gebeurtenissen, die jou stress, druk of spanningen geven.

Je vindt de oorzaak en oplossing dan ook niet bij je:

  • leidinggevende
  • slechte relatie
  • geldproblemen
  • werkdruk
  • of waar dan ook

Zoek én vind de oorzaak en oplossing altijd bij jezelf. Dit wil je misschien niet horen, maar dat is wel de harde werkelijkheid en de enige weg naar volledig herstel!

En bevinden deze gebeurtenissen en situaties zich buiten jouw cirkel van invloed? Of zijn deze voor een langere periode niet weg te nemen of te verminderen? Ook dan ben en blijf jij zelf verantwoordelijk.

In plaats van het wegnemen of verminderen van de situaties en gebeurtenissen die je stress, druk of spanningen geven, kun je ervoor zorgen dat jouw draagkracht (tijdelijk) wordt verhoogd.

Verhoog je draagkracht

Jouw draagkracht, dat wat je aan stress en spanningen aankan, kun je (tijdelijk) verhogen door ervoor te zorgen dat jouw lichaam en geest in topconditie zijn.

Ga dus:

  • gezond(er) eten
  • zorg voor meer dan voldoende nachtrust
  • drink geen alcohol of koffie
  • gebruik geen drugs

En zorg voor voldoende ontspanningsmomenten zoals:

  • het lezen van een boek
  • een wandeling in de natuur
  • of een bezoekje aan de sauna

Jouw persoonlijkheid heeft ook invloed

Ook jouw persoonlijkheid bepaalt met hoeveel stress, druk en spanningen je om kunt gaan. Kun je bijvoorbeeld:

  • makkelijk dingen ‘loslaten’
  • kun je  goed omgaan met deadlines
  • hoe ga jij om met verdriet, verlies en emoties
  • en wat gebeurt er met je als je feedback moet geven of ontvangt?

Want het is niet de omgeving, de personen of de situaties die ervoor gezorgd hebben dat je ‘overspannen’ bent geraakt. Deze hebben ‘slechts’, al dan niet een grote, invloed gehad.

Maar het is juist de wijze waarop jij hiermee omgaat, hoe jij er tegenaan kijkt en wat jouw lichamelijke- en geestelijke reacties zijn op ‘wat’ er met je gebeurt.

Wanneer jij inziet dat je zelf volledig verantwoordelijk bent voor jouw ‘overspannenheid’, zou je de oorzaken hiervan voor een groot deel kunnen achterhalen.

Maar je zult zelf, zonder hulp van andere, hiervoor geen tot weinig oplossingen kunnen bedenken.

Albert Einstein heeft hier zelfs een wereldberoemde quote over geschreven. Vrijvertaald zegt hij:

We kunnen een probleem niet oplossen
met dezelfde denkwijze die het heeft veroorzaakt

Wat kan ik nu al doen?

Zie je in dat je zelf de oorzaak bent van jouw ‘overspannenheid’ en dat alles in jouw omgeving slechts van invloed is? Dan kan je het volgende doen:

  • Stel je herstelteam samen! Dit team bestaat bijvoorbeeld uit jouw huisarts, fysiotherapeut, haptotherapeut en (nu je hier toch bent) mij als gespecialiseerde adem, stress & burn-out coach
  • Maak een overzicht van de problemen, verplichtingen en gebeurtenissen, waarvan jij denkt dat deze invloed hebben gehad. Let op: invloed is niet hetzelfde als oorzaak!
  • Schrijf 3 tot 5 persoonlijke eigenschappen op. Hierin kan je al enkele oorzaken herkennen. Zo kan je over je persoonlijke grenzen gaan, wanneer je geen of moeilijk ‘nee’ kunt zeggen.
  • Maak 2 kolommen en schrijf in de linker de dingen die je energie geven en waar je goed in bent. In de rechterkolom schrijf je de dingen die je energie kosten en die je niet leuk vindt om te doen.
  • Schrijf op wat jouw werkelijke doelen en dromen zijn, wanneer je al het geld & tijd van de wereld zou hebben. En bekijk of er een verschil zit in ‘wat je nu doet’ en ‘wat je echt zou willen doen’.

Stap 3 – Actie & Doen

Nu je zover bent gekomen, is het belangrijk dat je niet in de afwachtende rol gaat zitten. Ga niet hopen dat de gevonden oplossingen zich vanzelf gaan uitrollen, maar kom in actie!

Wanneer jij in actie komt, geef je de macht aan jezelf om uit jouw ‘overspannenheid’ te komen.

Je zult merken dat het maken van nieuwe stappen weerstand oplevert.

Eerst komt er weerstand vanuit jezelf. Je brein wil helemaal niet dat je verandert of nieuwe dingen gaat leren en zal er alles aan doen om jou bij het oude te houden. Maar dat is juist wat je niet wilt!

En je gaat weerstand ondervinden uit je omgeving. Want je gaat namelijk:

  • vaker ‘nee’ zeggen
  • je grenzen beter bewaken
  • gezonder eten
  • meer sporten
  • en afscheid nemen van bepaalde activiteiten, werkzaamheden of misschien zelfs personen

En ook jouw omgeving houdt niet van veranderingen.

Om tot verandering te komen moet je dus uit je eigen veilige comfortzone stappen, de weerstand bij jezelf overwinnen en de weerstand uit je omgeving kunnen weerstaan.

Klinkt bijna onmogelijk, maar het is wel bittere noodzaak. Want zonder verandering, géén genezing!

Als gespecialiseerde adem, stress & burn-out coach, ben ik er in deze fase ook voor jou. Ik help je om jouw oplossingen in kleine stapjes om te zetten.

Kleine stapjes, die makkelijk te halen zijn en elk gehaald stapje vieren we als een groot succes. Hierdoor zal je zelfvertrouwen groeien en ben je klaar om het volgende stapje te nemen.

Aanvragen EERSTE AFSPRAAK

Stressmanagement start altijd met een eerste mindset meeting. Deze is;

  • buiten in de natuur
  • duurt één uur
  • kost 75euro

Dus wil jij ook;

  • mínder stress, spanningen en angsten
  • meer rust in je hoofd
  • en een burn-out vóórkomen

Vul dan onderstaand formulier in en ik bel je binnen 24uur om je eerste mindset meeting in te plannen!

"*" geeft vereiste velden aan

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

minder stress?
reserveer HIER
je 1ste AFSPRAAK