Hoe kan ik mijn
Hoe kan ik mijn (werk)stress verminderen?
Langdurige (werk)stress heeft een negatieve invloed op je lichaam en mentale gezondheid. Denk aan symptomen als hoofdpijn, rug-of nekpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.
Door langdurige stress is er ook grote kans op gedragsverandering. Zo kan je:
- meer gaan roken of alcohol drinken
- minder gaan sporten
- jezelf verwaarlozen
- sneller prikkelbaar zijn
- en vaker (zonder gegronde redenen) heftigere discussies en conflicten aangaan.
Vanzelfsprekend kan langdurige stress ook leiden tot mentale problemen zoals angst, paniekaanvallen, burn-out of zelfs een depressie.
Redenen genoeg dus om ervoor te zorgen dat jij je stressniveau gaat verlagen.
Er zijn veel manieren om je stressniveau te verminderen en je gezondheid te verbeteren. In deze blog zal ik er vast 3 voor je opschrijven.
Prioriteiten stellen
Het stellen van prioriteiten kan helpen om je stress te verminderen. Door prioriteiten te stellen kan je jezelf richten op wat echt belangrijk is en ‘nee’ zeggen tegen onnodige taken. Minder actiepunten of een beter overzicht van je actiepunten zorgt dan voor minder stress.
Maak een overzicht van alle taken, bezigheden en dingen die je nog moet doen, wil doen of denkt te moeten doen. Daarna zet je ze in volgorde van belangrijkheid.
Om deze volgorde te bepalen kan je verschillende hulpmiddelen gebruiken. Eentje die ik zelf vaak gebruik is de volgende zin: Moet ik dit nu doen?
Bij elk opgeschreven punt, stel je jezelf deze vraag 4 keer. En bij elke keer leg je de klemtoon op een ander woord van de zin. Dat gaat zo:
- MOET ik dit nu doen?
- Moet IK dit nu doen?
- Moet ik DIT nu doen?
- Moet ik dit NU doen?
Door deze 4 vragen bij elk actiepunt te stellen en de antwoorden op te schrijven. Kan je voor jezelf je prioriteitenlijst vrij eenvoudig in de juiste volgorde zetten of zelfs actiepunten uit handen geven.
Tijd voor ontspanning
Een elastiek kan je heel goed uit elkaar trekken en onder spanning zetten. Dit kan de elastiek best lang volhouden. Maar ook de elastiek zal zijn elasticiteit kwijtraken als je deze niet af en toe laat ontspannen.
En in het ergste geval kan de elastiek zelfs knappen, als je deze te lang onder teveel spanning zet.
Voor jou geldt in principe hetzelfde. Je lichaam kan goed tegen stress. Je hebt zelfs stress nodig om te overleven.
Maar als jij jezelf te lang aan teveel stress blootstelt dan geeft dit teveel spanningen en kan er bij jou ook letterlijk iets ‘knappen’. Tijd voor ontspanning dus.
Ontspanning kan je op verschillende manier krijgen. Dat is voor iedereen verschillend.
In mijn GRATIS E-book ‘Eerste Hulp Bij’ beschrijf ik meer dan 15 oefeningen en activiteiten die zorgen voor rust & ontspanning.
Het belangrijkste is dat je écht tijd vrijmaakt voor ontspanning en je je werk of andere (denkbare) verplichtingen dit niet in de weg laat staan.
En dat valt niet mee. Want je krijgt waarschijnlijk al snel een schuldgevoel als je me-time inplant, even offline gaat of je even van de sneltrein afstapt die door je leven en je carrière raast.
Denk aan de elastiek.
Om de kwaliteit te blijven gebruiken en ervoor te zorgen dat je heel lang met een elastiek kan doen, heeft deze ontspanning nodig. En jij dus ook!
Accepteren en loslaten
In mijn leven heb ik geleerd dat je sterk moet zijn om dingen vast te houden. Maar dat je soms nog veel sterker moet zijn om dingen los te laten.
En laat nu loslaten precies iets zijn wat jij en ik van nature niet goed (!!!) kunnen of willen.
In mijn coachgesprekken, spreek ik veel mensen die allerlei dingen ‘vasthouden’ en aangeven dat ze dit niet kunnen loslaten.
Uiteindelijk laat ik ze zelf inzien dat ze het wel kunnen loslaten maar juist niet willen loslaten.
Want als je boosheid, ellende, wrok, verdriet of teleurstelling vasthoud dan mag je van jezelf in de slachtofferrol blijven zitten. Het is dan niet jouw schuld, het is je aangedaan en je hebt allerlei excuses om jezelf zielig te vinden.
De slachtofferrol die jij jezelf dan aanmeet geeft je negatieve energie en stress.
Ook zorgt het vasthouden ervoor dat je spreekwoordelijke emmer, langzaam maar zeker gaat vollopen. En wanneer deze dan overloopt, dan weet jij helemaal niet meer welke druppel daar nu verantwoordelijk voor was.
Ik zeg niet dat loslaten makkelijk is. Maar ik wil je wel meegeven dat het echt heel belangrijk is om te leren loslaten. En dan niet loslaten in de vorm van ‘Ja, is goed. Het interesseert me niet meer’. Maar het echt oprecht van binnen voelen dat je het écht hebt losgelaten.
Loslaten begint met het accepteren van je situatie zoals die is. De verantwoordelijkheid pakken die daarbij hoort.
Want uiteindelijk is het niet de omgeving waarin jij jezelf bevindt, de gebeurtenissen die je hebt meegemaakt of de personen om je heen, die ervoor zorgen dat jij ‘iets’ vasthoud. Maar dat doe je helemaal zelf.
En als jij degene bent die ‘iets’ niet kan accepteren en niet kan loslaten. Dan ben jij ook degene die dit wel kan leren accepteren en loslaten.
Dus stop met andere de schuld te geven, stop met het verzinnen van excuses en stop met het hopen dat het vanzelf allemaal zal overgaan. In het loslaten van het willen, vind je de weg naar acceptatie!
Wil jij door leren accepteren en loslaten je stress verminderen en je energie omzetten van negatieve naar positieve energie? Dan kan ik je daar natuurlijk bij helpen.
en nu even ophouden met maar doorgaan