Waarom is mijn
Waarom is mijn hoofd zo druk en onrustig?
Iedereen heeft wel eens een periode ervaren van veel drukte en onrust in zijn of haar hoofd. Er stromen tientallen gedachten tegelijkertijd je hoofd binnen. Het lijkt alsof je hoofd op ontploffen staat, je wilt de haren uit je hoofd trekken en je kan absoluut géén rust vinden.
En waar je de ene gedachten, met veel moeite, tot rust hebt gekregen. Beginnen meteen tien andere (negatieve) gedachten je hoofd binnen te dringen.
Als adem, stress en burn-out coach is de ‘Waarom is mijn hoofd zo druk en onrustig?’ een heel veel voorkomende vraag bij al mijn coachees en vaak een rode draad in de trajecten.
Daarom schrijf ik 3 verschillende blogpost rondom ‘drukte en onrust in mijn hoofd’. Met alle drie een ander onderwerp.
- Waarom is mijn hoofd zo druk en onrustig?
- Wat is het gevaar van onrust en drukte in mijn hoofd?
- Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?
Vandaag schrijf ik dus over de vraag: ‘Waarom is mijn hoofd zo druk en onrustig?’. Met daarbij de volgende belangrijke hoofdstukken:
- Waarom is mijn hoofd zo druk en onrustig?
- Je brein als oorzaak voor de onrust en drukte in je hoofd
- Onrust en drukte in je hoofd door je eigen conditionering
- Je ego versterkt de onrust en drukte in je hoofd
- 5 hoofredenen voor de drukte en onrust in je hoofd
- Ik ben er voor jou als adem, stress en burn-out coach!
Waarom is mijn hoofd zo druk en onrustig?
Iedereen kan zich wel eens druk of onrustig voelen. En het is ook niet mogelijk om altijd alle stressoren in je leven te vermijden. Sterker nog! Sommige stress heb je zelfs nodig om te overleven.
Ik mag dan misschien wel stil zijn.
Maar in mijn hoofd is het héél druk!
Maar als je merkt dat de gevoelens van drukte en onrust in je hoofd aanhouden en je dagelijks leven belemmeren, kan het nuttig zijn om in actie te komen of zelfs professionele hulp te zoeken. Want er zitten zeker gevaren aan langdurig piekeren.
Een druk en onrustig hoofd kan verschillende oorzaken hebben en is voor iedereen anders. Maar wat wel voor iedereen geldt is dat de onrust en drukte altijd ontstaat in je brein.
Je brein als oorzaak voor de onrust en drukte in je hoofd
Je brein is een van de meest complexe, raadselachtige en tegelijkertijd perfecte creaties in het heelal. Je brein controleert en reguleert je vitale functies zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk, temperatuur en je bewustzijn.
Maar je brein is ook verantwoordelijk voor het ontvangen en verwerken van alle informatie (én prikkels) waar jij de hele dag door aan wordt blootgesteld. Je brein is verantwoordelijk voor je bewegingen, houding, je emoties en gedragingen.
Ook stelt je brein je in staat om te redeneren, te voelen, te zijn en te piekeren. En laat dit nu de oorzaak zijn van de drukte en onrust in je hoofd!
Onrust en drukte in je hoofd door je eigen conditionering
Je hele leven lang, al voor je geboorte, leert je brein door allerlei ervaringen, ontvangen informatie, emoties, gewoontes en van de omgeving (cultuur, regio, …) waarin jij jezelf bevindt.
Deze kennis gebruikt je brein (jij dus) om te reageren op bepaalde prikkels en situaties. Zo heb je geleerd om je hand weg te trekken als je aan iets heets voelt of te gaan eten als je lichaam aangeeft dat hij honger heeft.
De meeste reacties, naar aanleiding van een prikkel, gebeuren onbewust. Gelukkig maar. Anders kreeg je het nog drukker in je hoofd. En verreweg zijn de meeste reacties op een prikkel goed voor je, positief en helpen deze je om rustiger door de week heen te komen.
Maar als jij (ingrijpende) slechte ervaringen hebt gehad of vervelende situaties hebt meegemaakt. Dan is de kans zeer groot dat jij heel veel gaat piekeren, je zorgen gaat maken en dus veel onrust of drukte in je hoofd ervaart als er een bepaalde prikkel binnenkomt.
Je ego versterkt de onrust en drukte in je hoofd
Je ego omvat de perceptie van wie je bent, hoe je jezelf verhoudt tot de wereld om je heen. Het verwijst naar je gevoel van zelfbewustzijn en identiteit. Je ego is verantwoordelijk voor het verwerken van informatie over jezelf en je omgeving en vormt je overtuigingen, emoties en gedrag.
Een ego! Wie heeft er nu geen?
Je eigen ego kan de onrust en drukte in je hoofd versterken als je ego te groot is of te klein is.
Want als je ego te groot is, kan dit leiden tot:
- perfectionisme (= angst voor falen)
- een gevoel van superioriteit
- een onrealistisch beeld van jezelf en van je eigen vaardigheden
Dit kan leiden tot onrust en drukte in je hoofd omdat je dan te hoge verwachtingen hebt van jezelf en/of van anderen. Dat je bang bent om te falen of om niet te voldoen aan de verwachtingen van je eigen ego.
Geluk voor mij
is niet de glimlach op mijn gezicht.
Maar de rust in mijn hoofd!
Aan de andere kant kan een te klein ego ook stress veroorzaken, omdat dit kan leiden tot:
- onzekerheid
- en een (te) laag zelfbeeld
Onzekerheid
Dit kan leiden tot onrust omdat het je gevoel van controle over je leven en je omgeving vermindert. Wanneer je onzeker bent, voel je jezelf vaak ongemakkelijk en heb je twijfels over je eigen capaciteiten, je uiterlijk, je sociale vaardigheden en andere aspecten van jezelf.
Dit kan weer leiden tot negatieve gedachten en gevoelens van angst, spanning en onrust.
Een (te) laag zelfbeeld
Een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering hoort bij een (te) laag zelfbeeld. Hierdoor voel jij je kwetsbaar en onbeschermd. Dit kan je verhinderen om risico’s te nemen en nieuwe ervaringen op te doen, wat kan leiden tot gevoelens van stagnatie en frustratie.
Als je een (te) laag zelfbeeld hebt, kan je jezelf constant vergelijken met anderen en jezelf onderwaarderen, wat leidt tot veel meer onrust en drukte in je hoofd.
Bovendien kan onzekerheid en een (te) laag zelfbeeld je verhinderen om effectief te communiceren of je behoeften en wensen duidelijk te maken. Dit kan leiden tot conflicten en misverstanden met anderen. Waardoor je meer gevoelens van onrust en drukte in je hoofd gaat ervaren.
5 hoofredenen voor de drukte en onrust in je hoofd
Het is dus niet zo dat iedereen door dezelfde prikkels of ervaringen evenveel drukte en onrust in zijn of haar hoofd ervaart. Je hebt kunnen lezen dat ‘hoe’ je reageert op bepaalde prikkels en ervaringen mede wordt bepaald door je ego, je brein en je conditionering.
Als ik alle redenen, die ik van mijn coachees heb gehoord, samenvat. Dan kan ik 5 hoofdgroepen onderscheiden voor de onrust en drukte in je hoofd.
Stress
Stress kan leiden tot een gevoel van onrust in je hoofd omdat het je lichaam in een staat van verhoogde alertheid brengt. Wanneer je gestrest bent, worden er hormonen vrijgegeven zoals adrenaline en cortisol, die ervoor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen en je ademhaling versnelt.
Deze fysieke reacties zijn bedoeld om je lichaam te helpen om te gaan met een bedreigende situatie.
Maar wanneer deze reacties voortduren vanwege aanhoudende stress, kan het leiden tot een gevoel van onrust en spanning in je hoofd en lichaam.
Je kunt je dan (meer) zorgen maken over je toekomst, piekeren over problemen en moeite hebben met ontspannen of tot rust komen.
Angsten
Angsten kunnen leiden tot een gevoel van onrust in je hoofd vanwege de fysieke en mentale symptomen die ze met zich meebrengen.
Als je angsten ervaart worden er namelijk allerlei lichamelijke reacties geactiveerd. Dit is een normale reactie van je lichaam als je wilt vluchten of vechten. Maar wanneer er geen reëel gevaar aanwezig is en je blijft angstig, dan kan dit leiden tot een gevoel van constante spanning en drukte in je hoofd.
Ook kunnen de angsten ervoor zorgen dat je blijft piekeren. Deze niet-te-stoppen stroom van gedachten geven je dan een overweldigend gevoel. Dit en je onzekere gevoelens die bij angsten hore, zorgen voor mentale onrust en spanningen.
Te veel prikkels
Te veel prikkels (information-overload) kunnen leiden tot een gevoel van onrust in je hoofd omdat je brein moeite heeft om al deze informatie te verwerken. Soms krijg je zelfs zoveel prikkels binnen op 1 dag, dat je hersenen het niet eens allemaal kunnen verwerken.
Als je hersenen moeite hebben om al deze informatie te verwerken en te filteren, kan dit leiden tot een gevoel van mentale onrust en chaos. En dit kan weer tot gevolg hebben, dat jij hinder ervaart van symptomen zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en een gevoel van mentale uitputting.
Slaaptekort
Slaaptekort (nog altijd een onderschat probleem) kan leiden tot een gevoel van onrust in je hoofd omdat het de natuurlijke rust- en herstelprocessen van je hersenen verstoort. Tijdens de slaap worden herinneringen verwerkt, de hersenen gereinigd van afvalstoffen en worden de hormonen in je lichaam weer in evenwicht gebracht.
Wanneer je onvoldoende slaap krijgt, kan dit leiden tot verstoring van deze processen, wat kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en een gevoel van mentale onrust. Je hersenen hebben dus voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren en om je geest (en gedachten) tot rust te brengen.
Niet luisteren
Niet luisteren naar je intuïtie kan leiden tot een gevoel van onrust in je hoofd omdat je innerlijke stem je vaak kan helpen om beslissingen te nemen die in lijn zijn met je persoonlijke waarden en doelen.
Als je niet naar je intuïtie luistert en in plaats daarvan probeert te voldoen aan verwachtingen van anderen, kan dit leiden tot innerlijke conflicten en onzekerheid. Dit kan op zijn beurt leiden tot symptomen zoals stress, angst, en twijfel over jezelf en je beslissingen.
Door te leren luisteren naar je intuïtie en je innerlijke stem te volgen, kun je jezelf meer in lijn brengen met je persoonlijke waarden en doelen. Dit kan leiden tot meer vertrouwen in jezelf en een gevoel van innerlijke rust en tevredenheid.
Als adem, stress en burn-out coach ben ik er voor jou!
Hoe ik jou kan helpen?
Door middel van gesprekken, coaching, wandelingen in de natuur en gerichte oefeningen, kan ik je helpen om:
- onrust in je hoofd te verminderen door het bieden van ondersteuning, begeleiding en het geven van praktische tips
- jezelf te leren ontspannen, beter voor jezelf te zorgen en meer inzicht te krijgen in je eigen grenzen en behoeften
- een betere werk/privé balans te creëren
- en je stressniveau te verminderen
>>> RESERVEER: Je eerste afspraak voor stressmanagement! <<<
Laat mij je coachen, zodat jij weer meer kan genieten van al het moois dat het leven je te bieden heeft!
Marloes Hoevenaars
adem, stress & burn-outcoach
heb ik mijn kamer opgeruimd,
is mijn hoofd een puinhoop