wat kan ik doen?
Mijn partner heeft een burn-out. Wat kan ik doen?
Vorige week heb ik een blogpost geschreven over “Help! Mijn partner heeft een burn-out.” En hierin heb ik je beloofd om deze week enkele concrete tips & handvaten te geven wat jij kan doen, als je partner een burn-out heeft.
- Laat jezelf goed informeren
- Moedig professionele hulp aan
- Pas je gedrag (tijdelijk) aan
- Let op jezelf!
Laat jezelf goed informeren!
Heeft je partner een burn-out en ben je niet goed bekend met de symptomen en het herstel van een burn-out? Dan kan het zomaar zijn dat je denkt dat je partner gewoon lui of moe is.
Ook kan je “onwetendheid” leiden tot onbegrip en een gebrek aan empathie voor je partner. Hierdoor kan je onbewust het probleem erger maken. Bijvoorbeeld door te pushen om van de bank af te komen, zichzelf niet aan te stellen en toch een avond mee uit te gaan.
Neem de tijd om te leren over de burn-out van je partner. Het is belangrijk om te begrijpen dat een burn-out een complexe aandoening is, die niet in een paar uur of dagen te begrijpen is.
En als je (beter) begrijpt wat een burn-out inhoudt, kan jij ook voor jezelf je eigen verwachtingen bijstellen.
Hoe leer ik meer over de burn-out van mijn partner?
Enkele manier om meer te leren over de burn-out van je partner, zijn:
Lezen over burn-out
Zoek online naar betrouwbare informatie over burn-outs. Er zijn veel websites die informatie en hulp bieden over burn-outs. Een betrouwbare bron van informatie is bijvoorbeeld: Thuisarts.nl
Of lees boeken over burn-out: Er zijn tal van boeken over burn-out die je kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in de oorzaken, symptomen en behandelingen. Een goed boek over de preventie, behandeling & herstel vind ik: Omgaan met burn-out (@Carien Karsten)
Praten met lotgenoten en professionals
Praat met mensen die zelf een burn-out hebben gehad of hebben meegemaakt. Zij kunnen je hun persoonlijke ervaringen delen en tips geven over hoe je hiermee om kunt gaan.
Vraag advies aan een huisarts, psycholoog, coach of therapeut. Zij kunnen je ook meer informatie en advies geven over hoe je om kunt gaan met een burn-out.
Goed geïnformeerd voor een beter herstel!
Mensen die lijden aan een burn-out kunnen zich al schuldig, beschaamd en geïsoleerd voelen, en als ze ook nog eens te maken krijgen met onbegrip en afwijzing van hun partner, gezin of omgeving kan dat hun herstelproces vertragen of zelfs verergeren.
Het is dus mijn overtuiging dat wanneer jij als partner en soms zelfs het gehele gezin, beter begrijpt wat een burn-out is, er meer begrip en ruimte ontstaat. Zo kan jij je partner de steun geven die hij of zij nodig heeft op weg naar herstel en een gezond leven.
Blijf kritisch
In het huidige tijdperk van ‘informatie-overload’, adviseer ik je om kritisch te blijven over de informatie die je leest en hoort. Probeer informatie te vinden van verschillende bronnen en vraag jezelf af of de informatie die je krijgt wel klopt.
Moedig professionele hulp aan!
Onderschat nooit een burn-out! Het is een ernstige aandoening die, zonder juiste behandeling, kan leiden tot (nog meer) uitputting, cynisme en verminderde prestaties op het werk en in het dagelijks leven.
Ook gaat een burn-out altijd gepaard met (heftige) lichamelijke en psychische klachten, zoals;
- Slaapproblemen
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Angst
- Depressie
Moedig daarom dan ook altijd professionele hulp aan van bijvoorbeeld een psycholoog, huisarts of een burn-out coach.
Redenen om professionele hulp uit te stellen!
Ik zie elke maand weer coachees, die te lang hebben gewacht met het inschakelen van professionele hulp. De reden?
- Sommige coachees schamen zich voor de hulpvraag of krijgen het gevoel dat ze zwak zijn als ze om hulp vragen voor een psychisch probleem zoals een burn-out
- Er zijn coachees die, zelfs bij een burn-out wanneer de symptomen duidelijk aanwezig zijn, blijven ontkennen, dat ze een burn-out hebben
- Ik spreek ook coachees die helemaal niet weten welke behandelingen er beschikbaar zijn. Waardoor ze dus ook niet weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning
- Ook angst is een reden om professionele hulp in te schakelen. Coachees vertellen me dat ze bang zijn voor de reacties van anderen, zoals hun werkgever, collega’s of familie
- Maar de meeste coachees die wachten met het inschakelen van professionele hulp, ervaren een financiële drempel. Dit omdat hun zorgverzekering of werkgever de behandelingen niet vergoedt en ze het zichzelf niet kunnen veroorloven óf de meerwaarde er niet van inzien
Welke reden je partner ook heeft om professionele hulp uit te stellen. Het is belangrijk om te erkennen dat het vragen van hulp bij een burn-out een must is!
Als burn-out coach help ik bijvoorbeeld mijn coachees met het:
- niet laten verergeren van lichamelijke- en psychische klachten
- maken van een start in zijn of haar herstel
- voorkomen van een mogelijke terugval
- identificeren van de oorzaken van de burn-out
- ontwikkelen van een behandelplan op basis van individuele behoeften
- aanpakken van onderliggende depressie of angsten
- opstellen van een plan om werk- en levensstijl aan te passen
Pas je gedrag (tijdelijk) aan!
Een partner met een burn-out is een heftige ervaring voor jou, je relatie en je gezin. Door alle lichamelijke- en psychische klachten kan het zijn dat je partner:
- (tijdelijk) niet meer herkenbaar voor je is
- ander (onwenselijk) gedrag vertoond zoals meer gebruik van alcohol
- geen tot weinig huishoudelijke taken uitvoert
- zonder gegronde redenen meer conflicten met je aangaat
- en communiceert op een geïrriteerde of ongeïnteresseerde wijze
Wat kan jij dan doen?
Natuurlijk moet je je partner blijven aanspreken op onwenselijk of onmenselijk gedrag. Daar heb je helemaal gelijk in. Maar in veel gevallen adviseer ik ook om gewoon tot tien te tellen, jezelf te overtuigen dat het niet persoonlijk is, maar voor nu bij het ziektebeeld, de burn-out, hoort.
En daarbij is het (voor nu) eenvoudiger om je eigen gedrag (tijdelijk) aan te passen, dan te verwachten dat je partner zichzelf snel herpakt. Enkele punten waar je wat meer aandacht aan zou kunnen schenken zijn:
Verantwoordelijkheden overnemen
Dit is vrij makkelijk om op te pakken. Hiermee bedoel ik gewoon dat je wat meer (huishoudelijke)taken op je kan nemen om de druk op je partner te verminderen.
Denk aan het betalen van de rekeningen, het doen van de boodschappen, het koken van eten, het zorgen voor de kinderen, het plannen van de afspraken van je partner met professionals of dingen organiseren die jou en je partner helpen om te ontspannen.
Let natuurlijk wel op het aantal (huishoudelijke)taken dat je overneemt. Burn-outs kunnen lang duren, dus zorg ervoor dat je zelf niet overloopt. Zelfs niet als het herstel langzamer verloopt dan verwacht.
Luisteren zonder te oordelen
Luisteren zonder te oordelen kan lastig zijn, maar het is wel een belangrijke vaardigheid om effectief te communiceren, je partner te ondersteunen en de rust binnen je relatie of gezin te houden. Hoe je dat doet?
Blijf neutraal
Probeer je eigen mening en oordeel opzij te zetten en luister naar je partner zonder te oordelen. Stel jezelf open en wees bereid om de situatie vanuit het perspectief van je partner te bekijken.
Stel vragen
Stel open vragen om meer te weten te komen over de situatie van je partner. Op deze manier kun je je partner helpen om zich uit te drukken en zijn of haar perspectief te delen.
Toon empathie
Probeer je in te leven in je partner en begrijp de emoties die hij of zij ervaart bij de burn-out. Laat weten dat je zijn of haar emoties begrijpt en geef de ruimte om deze emoties te uiten.
Wees bewust van je eigen emoties
Het kan zijn dat je partner dingen zegt die emoties bij je opwekken. Wees je hiervan bewust en probeer dit niet te laten doorschemeren in je reacties. Probeer deze emoties in jezelf te onderzoeken en laat ze niet het gesprek beïnvloeden.
Accepteren & Begrijpen
Tijdens mijn coaching maak ik, voor het herstel van een burn-out, gebruik van het succesvol bewezen 3 stappen plan. Stap 1 hierin is het accepteren & begrijpen van de burn-out. En wat voor je partner geldt, geldt (voor andere redenen) ook voor jou.
Het (tijdelijk) accepteren van de situatie is nodig om te voorkomen dat je jezelf (teveel) stress en spanning bezorgt. Enkele tips die je kunnen helpen bij het (tijdelijk) accepteren van de burn-out van je partner en het voorkomen van teveel stress en spanningen zijn:
Ademhalingsoefeningen
Neem enkele minuten de tijd om je te concentreren op je ademhaling. Adem diep in en uit en probeer je geest leeg te maken van alle gedachten en zorgen. Dit kan helpen om je lichaam te ontspannen en je geest te kalmeren.
Richt je op het heden
Focus je aandacht op het huidige moment en probeer niet te veel na te denken over wat er in het verleden is gebeurd of wat er in de toekomst kan gebeuren. Richt je op wat er nu is en wat je nu kunt doen voor jezelf en je partner met een burn-out.
Realistisch zijn
Probeer realistisch te zijn over de situatie en wat je kunt verwachten. Als je verwachtingen te hoog zijn, kan dit extra stress veroorzaken.
Maak een plan
Als je weet dat de situatie tijdelijk is, kun je proberen een plan te maken om ermee om te gaan. Dit kan je helpen om het gevoel te krijgen dat je de situatie onder controle hebt.
Het is belangrijk om te onthouden dat het tijdelijk accepteren van een situatie niet betekent dat je het ermee eens bent of dat je het blijvend moet accepteren. Het betekent gewoon dat je op dit moment probeert te accepteren wat er is en werkt aan manieren om de situatie te verbeteren of ermee om te gaan.
Let goed op jezelf!
Als je partner een burn-out heeft, gaat er veel tijd en aandacht naar hem of haar. Ook jij als partner zal extra tijd en energie stoppen in deze situatie. Maar let goed op jezelf! Het is belangrijk dat jij niet ook overbelast raakt.
Blijf dus goed voor jezelf zorgen, zodat je beter met de stress en (extra) drukte kan omgaan. Enkele tips die ik je kan meegeven zijn:
Neem voldoende rust
Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en rust neemt. Probeer minstens 7-8 uur per nacht te slapen en neem ook regelmatig (korte) pauzes gedurende de dag.
Blijf bewegen & ontspannen
Lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen en je geest te kalmeren. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen, zoals wandelen, hardlopen of zwemmen.
Of doe regelmatig ontspanningsoefeningen, zoals; meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga. Dit kan je ook helpen om je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen.
Praat met iemand
Zoek steun bij vrienden, familie of een professional als je het moeilijk hebt. Praat over je gevoelens en zorgen en vraag om hulp als je dat nodig hebt.
Maak tijd voor jezelf
Probeer regelmatig tijd voor jezelf te maken om te ontspannen en te doen wat je leuk vindt. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en je stress te verminderen.
Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en regelmatig tijd vrij te maken om te ontspannen. Want een partner met een burn-out geeft veel druk op jou persoonlijk, je relatie en je gezinsleven.
en nu even ophouden met maar doorgaan