Tandenknarsen
door stress!

Tandenknarsen door stress – Oorzaken & Oplossingen

Er zijn verschillende oorzaken voor tandenknarsen te benoemen. Maar de meest voorkomende oorzaken van tandenknarsen, zijn te vinden binnen jouw emotionele factoren.

Stress, spanningen, angsten, woedes, frustraties, onverwerkte emoties en trauma’s, zorgen er voor dat jij (on)bewust tandenknarst en je gebit blijvende schade toebrengt.

De impact van stress op je gebit

Stress is een natuurlijke en gezonde reactie van je lichaam op uitdagende of bedreigende situaties. Het zorgt ervoor dat je alert blijft en snel kan reageren (vluchten of vechten) wanneer dat nodig is.

<<< LEESTIP: Gezonde stress! >>>

Echter, wanneer stress ongezond en chronisch wordt, kan het (zeer) schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam, waaronder het verzwakken van je immuunsysteem.

En wanneer je afweersysteem langdurig verzwakt is, ben je vatbaarder voor allerlei ziekten, bacteriën en virussen.

Kijkend naar je mondgezondheid betekent dit, dat je meer last kan krijgen van;

  • bloedend tandvlees
  • tandvleesontstekingen
  • of andere tandvleesaandoeningen

Maar je langdurige, ongezonde stress is ook zeker een van de belangrijkste oorzaken van tandenknarsen. En dat weten veel mensen (nog) niet!

natuurlijk loes gratis ebook met ademoefeningen

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen, ook wel bekend als bruxisme, is een aandoening die vaak over het hoofd wordt gezien, maar aanzienlijke schade aan je gebit kan toebrengen.

Het wordt gekenmerkt door het over elkaar schuren van tanden en kiezen, soms vergezeld van een schurend of knarsend geluid.

Deze onwillekeurige actie kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals slijtage van je tandglazuur, losse tanden, barsten in je tanden en zelfs pijnlijke kaakspieren.

Stress en emoties kunnen
tandenknarsen veroorzaken!

Vaak gebeurt tandenknarsen in de nacht, terwijl je slaapt, en daarom ben je je er mogelijk niet altijd van bewust.

Het is dus belangrijk om jezelf er van bewust te worden of jij tandenknarst of niet. Daarna kan je bekijken hoe je de schade aan je gebit kan voorkomen of beperken.

Hoe vaak komt tandenknarsen voor?

Tandenknarsen gebeurt door ongeveer 1 op de 5 personen in Nederland. Maar de meeste mensen zijn zichzelf daar niet van bewust, omdat tandenknarsen vooral ’s nachts gebeurt.

Bij kinderen is het vaak tijdelijk en verdwijnt het meestal na verloop van tijd. Bij volwassenen (meer bij vrouwen dan bij mannen) kan tandenknarsen echter chronisch worden en blijven voortduren.

Bewustwording helpt
tandenknarsen te voorkomen!

De oorzaken van tandenknarsen

Tandenknarsen heeft nooit één duidelijke oorzaak, maar is altijd een optelsom van verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken voor tandenknarsen zijn;

  • emotionele factoren (o.a. stress, angsten, frustraties)
  • slaapstoornissen (o.a. apneu)
  • overmatig gebruik van alcohol, cafeïne of drugs
  • gebruik van medicatie (o.a. antidepressiva)
  • medische aandoeningen (o.a. Huntington, Parkinson)
  • erfelijkheid

Denk jij dat emotionele factoren een van de oorzaken is van je tandenknarsen? Dan kan ik je helpen met stressmanagement.

>>> RESERVEER: Je eerste afspraak voor stressmanagement!   <<<

Wat zijn de gevolgen van tandenknarsen?

Het is belangrijk om tandenknarsen serieus te nemen, want de negatieve gevolgen voor je gebit en gezondheid (!!!) zijn zeer groot. Hier zijn enkele van de mogelijke (ongewenste) gevolgen:

Slijtage van tandglazuur
Een van de meest voorkomende gevolgen van tandenknarsen is de slijtage van je tandglazuur. De constante wrijving tussen de tanden kan het harde glazuuroppervlak afbreken, wat kan leiden tot gevoelige tanden en een verhoogd risico op gaatjes.

Beschadigde tanden
Het herhaaldelijk op elkaar klemmen en schuiven van de tanden kan ervoor zorgen dat de tanden loskomen van je tandvlees of van elkaar.

En de druk die ontstaat tijdens tandenknarsen kan leiden tot kleine scheurtjes of barsten in de tanden, waardoor deze zwakker en vatbaarder worden voor verdere schade.

Slaapstoornissen
Het geluid van knarsende tanden kan leiden tot onderbroken slaap en vermoeidheid overdag. Hierdoor kan de kwaliteit van je slaap verminderen en zelfs die van je partner.

Kaak-, oor- en hoofdpijn
De pijn die wordt veroorzaakt door tandenknarsen kan uitstralen en leiden tot kaakpijn, oorpijn en hoofdpijn.

Beschadigd tandheelkundig werk
Als je kronen, bruggen of implantaten hebt, kan tandenknarsen deze structuren beschadigen, wat weer kostbare reparaties vereist.

Hoe stop ik met tandenknarsen?

Het stoppen met tandenknarsen kan een hele uitdaging zijn.

Want zolang jij niet geheel duidelijk hebt wat de oorzaak is van je tandenknarsen, bestaat er natuurlijk ook geen effectieve behandeling.

Maar het is zeker mogelijk om met de juiste aanpak en behandeling je tandenknarsen aan te pakken. Hier zijn enkele stappen die je kan overwegen om het tandenknarsen te verminderen of zelfs helemaal te stoppen.

Raadpleeg een tandarts of specialist
De eerste en belangrijkste stap is om een tandarts of een specialist te raadplegen, zoals een kaakchirurg.

Een professionele evaluatie kan de ernst van je probleem vaststellen en de juiste behandelingsopties bepalen.

Stressmanagement
Aangezien stress een veelvoorkomende oorzaak is van tandenknarsen, kan je tandarts het advies geven om met stressmanagement aan de slag te gaan.

Zo kan je je stress leren beheersen en je veerkracht vergroten om je tandenknarsen te verminderen en je gebit te beschermen.

Ik ben geen tandarts, maar ik kan je wel zeker helpen bij stressmanagement om je tanden gezond en mooi te houden.

>>> RESERVEER: Je eerste afspraak voor stressmanagement!   <<<

Bewustwording & Gedragsverandering
Probeer bewust te worden van wanneer en waarom je tandenknarst. Houd een dagboek bij om je patronen te identificeren.

Als je merkt dat je knarst in reactie op stress of angst, zoek dan gezondere manieren om met die emoties om te gaan.

Leefstijlaanpassingen
Vermijd het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne, alcohol, tabak en drugs, omdat deze het knarsen kunnen verergeren.

Probeer ook je kaakspieren overdag te ontspannen door niet op kauwgom te kauwen of harde voorwerpen te bijten.

Tandenknarsen? Zie het als een
kans voor bewustwording!

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het proces van stoppen met tandenknarsen, omdat het kan enige tijd kan duren en volharding vereist.

Een samenwerking met je tandarts en met mij als adem, stress en burn-out coach, kan je dus helpen om succesvol te stoppen met tandenknarsen en verdere schade aan je gebit te voorkomen.

Stressmanagement voor Tandenknarsers – Tips & Technieken

Een van de meest impactvolle manieren om de oorzaak van je tandenknarsen te verminderen of zelfs te laten verdwijnen is dus stressmanagement.

Als adem, stress en burn-out coach kan ik je op verschillende manieren helpen;

Stressidentificatie
Ik ga je helpen om de bronnen van je stress te vinden. Ik leer je hoe je deze kan achterhalen en hoe je ze effectief kan aanpakken.

Stressmanagementstrategieën
Ik bied je verschillende stressmanagementtechnieken aan, waardoor jij;

  • je veerkracht verhoogt
  • beter (en eerder) je grenzen durft aan te geven
  • en vaker voor jezelf gaat kiezen

Stressmanagement zorgt
voor een gezonder gebit!

Ademhalingstechnieken
Met krachtige ademhalingstechnieken breng ik je naar een diepere staat van ontspanning en bevrijd ik je van ongezonde stress, zodat deze minder invloed krijgt op je tandenknarsen.

Ben je er klaar voor om stressmanagement serieus te nemen, zodat jij je tandenknarsen kan verminderen of er zelfs afscheid van kan nemen?

Laten we dan samen (met je tandarts) de weg inslaan naar een gebalanceerd, ontspannen en stralend leven. Je verdient het!

Marloes Hoevenaars
adem, stress & burn-outcoach

marloes@natuurlijkloes.nl
contactformulier

als je met je mond vol tanden staat,
zorg dan dat het mooie tanden zijn

Wat anderen ook willen weten:

Over het algemeen kan je zeggen dat ‘acute stress’ de gezonde variant is. Acute stress wordt namelijk gekenmerkt door de korte duur van de stressperiode. De stressreactie komt ineens op (kan heftig zijn) en verdwijnt vrij snel daarna weer.

Je hartslag gaat weer naar beneden, je ademhaling gaat terug naar normaal, je voelt je spieren weer ontspannen, de aangemaakte adrenaline verdwijnt uit je bloedcirculatie en je cortisolniveau zakt weer naar een normaal niveau. Je lichaam heeft zich weer hersteld!

Meer lezen over gezonde stress …

Stress verminderen kan op verschillende eenvoudige manieren worden bereikt. Hier enkele voorbeelden:

Ademhalingsoefeningen:
Neem even de tijd om diep en rustig in te ademen door je neus en langzaam uit te ademen door je mond. Dit kalmeert je zenuwstelsel en vermindert stress.

Lichamelijke activiteit:
Regelmatige lichaamsbeweging, zelfs een korte wandeling, kan helpen stress te verminderen door endorfines vrij te geven, de natuurlijke stemming-verbeterende chemicaliën van je lichaam.

Mindfulness en meditatie:
Oefen mindfulness door je bewust te concentreren op het huidige moment. Meditatie kan je helpen stress te verminderen door je geest te ontspannen en negatieve gedachten los te laten.

Ontspanningsoefeningen:
Probeer technieken zoals progressieve spierontspanning of visualisatie om lichamelijke spanning te verminderen.

Tijd voor jezelf: Plan tijd in je dag voor activiteiten waarvan je geniet, zoals lezen, luisteren naar muziek of tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Gezonde levensstijl:
Eet evenwichtig, slaap voldoende en vermijd overmatig gebruik van cafeïne, alcohol en tabak. Een gezonde levensstijl helpt je lichaam en geest beter om te gaan met stress.

Plannen en organiseren:
Maak lijsten van taken en organiseer je dag. Dit kan helpen bij het verminderen van gevoelens van overweldiging.

Stel grenzen:
Leer “nee” zeggen wanneer nodig en wees realistisch over wat je aankunt.

Hulp zoeken:
Als stress aanhoudt en je het moeilijk vindt om ermee om te gaan, overweeg dan professionele hulp bij mij als adem, stress- en burn-out coach.

Ga naar blog ‘stress verminderen’

Als jij jezelf bewust wordt van je ademhaling en deze verbetert, dan kan jij je (onverklaarbare) hoofdpijn verminderen. Want er is een verrassend verband tussen stress, je ademhaling en je hoofdpijn.

Ga naar blog ‘Minder hoofdpijn door een betere ademhaling!’

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

minder stress?
reserveer HIER
je 1ste AFSPRAAK