Minder hoofdpijn
door een
betere ademhaling!

Minder hoofdpijn door een betere ademhaling!

In deze blogpost ga ik je het verrassende verband onthullen, tussen stress, je ademhaling en je (onverklaarbare) hoofdpijn.

Ook geef ik je enkele ademhalingsoefeningen om je adempatroon te verbeteren, spierspanningen te verzachten en je hoofdpijn te verminderen.

Als ademcoach sta ik klaar om je te begeleiden naar een leven zonder hoofdpijn.

natuurlijk loes gratis ebook met ademoefeningen

Jouw ademhaling & je hoofdpijn

Heb je ooit hoofdpijn gehad en jezelf afgevraagd waar het vandaan kwam?

Het zal je misschien verbazen. Maar de manier waarop je ademt heeft een grote invloed in het ontstaan en de intensiteit van je (onverklaarbare) hoofdpijn.

Want wanneer jij gestrest bent of onder druk staat, nemen je ademhalingspatronen vaak een andere vorm aan. Je gaat oppervlakkiger en sneller ademen, wat weer leidt tot een verandering in de balans van zuurstof en kooldioxide in je lichaam.

<<< LEESTIP: Eerst ademhalen, dan pas medicijnen! >>>

Deze disbalans kan spanningen in de spieren rond de nek en schouders veroorzaken, wat op zijn beurt jouw hoofdpijn veroorzaakt.

Het is dus als een kettingreactie, die begint bij je ademhaling en eindigt met een zeurende, vervelende en ongezonde hoofdpijn.

De ademhalingspatronen die jouw hoofdpijn veroorzaken

Er zijn specifieke ademhalingsproblemen, die als stille boosdoeners kunnen optreden en je hoofdpijn kunnen geven. De 3 belangrijkste ademhalingsproblemen zijn;

Oppervlakkige ademhaling

Dit is wanneer je ademhaling te snel en te ondiep is. Het zorgt ervoor dat je niet genoeg zuurstof binnenkrijgt. En dit kan leiden tot een gebrek aan zuurstof in je hersenen, wat hoofdpijn kan veroorzaken.

Je kunt pas inademen,
als je hebt uitgeademd!

 Gespannen schouders

Als je schouders constant gespannen zijn, kan dit je ademhaling belemmeren. Je ademhalingsspieren kunnen niet vrij bewegen, waardoor je weer in die cyclus van zuurstofgebrek en hoofdpijn terechtkomt.

Verkeerde borst- en buikademhaling

Sommige mensen ademen voornamelijk met hun borst in plaats van hun buik. Dit leidt tot een oppervlakkige ademhaling, wat ook weer hoofdpijn kan veroorzaken.

En dat gebeurt vaker dan je denkt. Want vandaag de dag doen jij en ik veels teveel zittend werk en hangen teveel op de bank.

We zitten dan naar voren gebogen, een beetje in elkaar gekropen, onderuit gezakt en schouders naar voren. Allemaal houdingen waarin het moeilijk is om een goede buikademhaling te doen.

Stress zorgt voor een verkeerde ademhaling en je hoofdpijn!

Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op situaties, die als uitdagend of bedreigend worden ervaren.

Tijdens stressvolle momenten stijgt de productie van stresshormonen zoals cortisol, wat leidt tot een reeks fysieke veranderingen in je lichaam.

Een van deze veranderingen is het versnellen en oppervlakkiger maken van je ademhaling. Dit snellere en minder diepe ademhalingspatroon kan leiden tot een verstoring van de normale zuurstof- en kooldioxidebalans in je systeem.

Door je adem te vertragen,
kan jij je stress verlagen!

En wanneer er te veel zuurstof in de hersenen komt en niet genoeg kooldioxide wordt vastgehouden, kan dit leiden tot vaatvernauwing en spierspanning in het hoofd en de nek. Dit zijn bekende triggers voor spanningshoofdpijn.

Bovendien kan stress ook leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor pijn, waardoor hoofdpijn als intenser wordt ervaren.

Natuurlijk Loes ademcoaching eerste afspraak

Ademtechnieken voor minder hoofdpijn

Heb jij last van (onverklaarbare) hoofdpijn? Dan heb ik hier alvast 3 effectieve ademhalingstechnieken voor je, die je kunt gebruiken voor hoofdpijnverlichting.

Natuurlijk is dit geen Quick-Fix en zal je deze ademhalingstechnieken regelmatig moeten toepassen.

Alleen zo zal je je adempatroon verbeteren, de gaswisseling tussen zuurstof en koolstof optimaliseren, de spierspanningen laten afnemen en daarmee je hoofdpijn verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen.

Diepe buikademhaling

Deze ademtechniek vermindert je stress, ontspant de spieren rond je nek en schouders, en verhoogt de zuurstoftoevoer naar je hersenen. Dit helpt allemaal bij het verminderen van je hoofdpijn.

 • zoek een rustige plek waar je kunt zitten of liggen
 • plaats een hand op je borst en de andere op je buik, net onder je ribben
 • adem langzaam en diep in door je neus en laat je buik uitzetten en beweeg je borstkast minimaal
 • houd je adem een paar seconden vast
 • adem langzaam en gelijkmatig uit door je mond of neus, terwijl je je buik naar binnen trekt
 • herhaal deze cyclus van diepe ademhaling gedurende 5-10 minuten

4-7-8 Ademhaling

Deze ademhalingstechniek helpt bij ontspanning, vermindert stress en kan hoofdpijn snel verlichten door het stimuleren van de ontspanningsrespons van het lichaam.

 • ga zitten in een comfortabele positie en sluit je ogen
 • adem rustig in door je neus terwijl je tot vier telt
 • houd je adem in terwijl je tot zeven telt
 • adem langzaam uit door je mond terwijl je tot acht telt
 • herhaal deze cyclus 3-4 keer

Neusademhaling met langzame uitademing

Deze ademhalingstechniek met een langzame uitademing helpt bij het ontspannen van je zenuwstelsel, verlaagt de spanning en kan helpen om hoofdpijn te verlichten, vooral als deze wordt veroorzaakt door stress of spanning.

 • ga comfortabel zitten met je rug recht
 • sluit je ogen en adem rustig in door je neus, terwijl je tot vier telt
 • houd je adem even vast terwijl je tot twee telt
 • adem heel langzaam en geleidelijk uit door je neus terwijl je tot acht telt
 • herhaal deze cyclus gedurende 5-10 minuten

Verminder je hoofdpijn door ademwerk

Als adem, stress en burn-outcoach, ben ik een waardevolle bron voor je, als je worstelt met hoofdpijn, die veroorzaakt wordt door ademhalingsproblemen of stress.

Bewustwording van je ademhaling

Ik help je eerst om jezelf bewust te worden van je ademhalingspatronen. Want vaak heb jij zelf niet eens in de gaten hoe je ademt. En dit is een belangrijke stap naar minder hoofdpijn.

Door je te leren hoe jij je eigen ademhaling kan observeren, ontdek je ook of je een verkeerd ademhalingspatroon hebt, dat hoofdpijn kan veroorzaken.

Aanleren van verbeterde ademhalingstechnieken

Met mijn brede kennis over verschillende ademhalingstechnieken, kan ik je een verbeterde ademhalingstechniek aanleren. Deze ademtechnieken dragen bij aan het ontspannen van de spieren rond je hoofd en de nek, wat de kans op spanningshoofdpijn vermindert.

Stressmanagement

Zoals je hebt kunnen lezen is stress is een belangrijke trigger voor een verkeerde ademhaling en zorgt het daarmee dus ook voor je hoofdpijn.

Als adem, stress en burn-outcoach kan ik je stressmanagementtechnieken aanleren, die je helpen om (ongezonde) stress te verminderen. Hierdoor verbeter je je ademhaling en verminder je je hoofdpijn.

natuurlijk loes eerste afspraak voor stressmanagement

Individuele begeleiding

Iedereen is uniek en heeft andere specifieke ademhalingsproblemen of stressoren, die bijdragen aan hun hoofdpijn. Daarom biedt ik persoonlijke begeleiding aan, aangepast aan jouw wensen, eisen en behoeften.

Ik kan je voorzien van de kennis en tools, die je nodig hebt om zelfstandig je stresslevel te verlagen en je ademhaling te verbeteren.

Dit stelt jou in staat om je hoofdpijn te verminderen en ook je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.

Als adem, stress en burn-out coach ben ik er voor jou!

Wil jij meer weten wat ik voor je kan doen op het gebied van ademwerk om je hoofdpijn te verminderen?

Klik dan op onderstaande link:

>>> RESERVEER: Je eerste ademsessie <<<

Laat mij je coachen, zodat jij weer meer kan genieten van al het moois dat het leven je te bieden heeft!

Marloes Hoevenaars
adem, stress & burn-outcoach

marloes@natuurlijkloes.nl
contactformulier

adem jezelf bewust naar minder hoofdpijn!

Wat anderen ook willen weten:

Ademwerk is een praktijk waarbij je bewust en gericht ademt om je lichaam en geest te beïnvloeden.

Het omvat verschillende ademhalingstechnieken die kunnen helpen bij stressvermindering, emotionele verwerking en fysiek welzijn.

Deze technieken kunnen je ademhaling verdiepen, vertragen of op andere manieren aanpassen om je te helpen ontspannen, energie te stimuleren of emotionele blokkades los te laten.

Ademwerk wordt vaak gebruikt voor persoonlijke groei, ontspanning en het bevorderen van emotioneel welzijn.

Meer lezen over ‘Wat is ademwerk?

Een normale ademhaling is wanneer je rustig en gelijkmatig inademt en uitademt zonder te veel inspanning.

Dit gebeurt meestal zonder dat je er echt over hoeft na te denken. Je ademt gewoon in en uit op een ontspannen manier, waarbij je buik en borst zich op een natuurlijke manier uitbreiden en samentrekken terwijl je ademt.

Een normale ademhaling voorziet je lichaam van voldoende zuurstof en helpt om kalm en ontspannen te blijven.

Ga naar blog ‘Wat is een normale ademhaling?’

Stress kan ik het beste omschrijven als een verzamelnaam voor de lichamelijke reactie die volgt op een geestelijke druk of spanning.

Meer lezen over stress …

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

start hier
met je eerste
ADEMSESSIE