Winterdepressie?!
Of is het je
natuurlijke wintercyclus?

Is het een winterdepressie of je natuurlijke wintercyclus?

Heb je je ooit afgevraagd of die winterdip die je ervaart eigenlijk een winterdepressie is, of misschien gewoon een deel van je natuurlijke wintercyclus?

Dan is deze blogpost er voor jou!

Heeft iedereen een échte winterdepressie?

De wintermaanden, met zijn vroege zonsondergangen, lange nachten en koude temperaturen, brengen een breed scala aan emoties met zich mee.

Voor sommigen brengt het vreugde, vakantie of gezelligheid rond de openhaard met warme chocolademelk.

Maar voor anderen markeert de winter het begin van wat vaak ‘winterdepressie’ wordt genoemd, een term die helaas is doordrongen van negativiteit en stigma.

En hoewel winterdepressie, of seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), een erkende medische aandoening (!!!) is, die jaarlijks veel mensen treft. Is het mijn overtuiging dat de meeste mensen géén echte winterdepressie ervaren.

De kunst van het accepteren,
maakt je vrolijker in de winter!

Dus heb jij in de wintermaanden last van;

  • het gevoel dat je meer en langer wilt slapen?
  • dat je moeilijker kan opstaan in de ochtend?
  • dat je meer vermoeid bent en minder energie hebt?
  • dat je jezelf gewoon minder gelukkig voelt?
  • of minder zin hebt in sociale activiteiten en contacten?

Dan zullen de meeste mensen je vertellen dat je last hebt van een winterdepressie! Maar is het wel een echte winterdepressie?

natuurlijk loes gratis ebook met ademoefeningen

Hoe ontstaat een winterdepressie?

Een winterdepressie ontstaat voornamelijk door een gebrek aan licht tijdens de herfst en winter. Het verminderde daglicht, kortere dagen en latere zonsopgang hebben een grote invloed op je biologische klok en hormoonspiegel.

En met name de verandering in je hormoonspiegel (melatonine, serotonine) zorgt voor meer slaperigheid, vermoeidheid, minder energie, minder positiviteit, andere eetlust en veranderend geheugen.

Dus als de zon in het voorjaar weer meer gaat schijnen, de dagen langer worden en de zon eerder opkomt. Dan zal dit de omgekeerde werking hebben en voel jij je energieker, blijer en fitter.

Wie herkent dit geweldig voorjaarsgevoel eigenlijk niet?

De symptomen van een winterdepressie

Door de verandering in je biologische klok en hormoonspiegel, kan het zijn dat jij in de aanloop naar en in de wintermaanden dus;

  • meer wilt slapen
  • minder goed uit je bed komt
  • meer wilt eten en aankomt in gewicht
  • minder zin hebt in (leuke) dingen doen
  • sociale contacten (meer) vermijdt
  • veel zelfkritiek hebt of een ontevreden gevoel
  • een verhoogd angstgevoel ervaart
  • of meer stress hebt

In de winter voelen de dagen kort
en de nachten eindeloos!

Maar zijn dit wel de symptomen van een winterdepressie of behoren deze symptomen bij je natuurlijke wintercyclus en gaan deze vanzelf weer over, als het voorjaar begint?

Winterdepressie of wintercyclus?

Want net zoals de bomen in de herfst hun bladeren laten vallen en in de wintermaanden hun energie meer en meer binnen richten. Nodigen de herfst en winter je uit om ook naar binnen te keren.

Omdat de dagen korter worden en de nachten langer, word je gedwongen om een stap terug te doen en het tempo van je leven te vertragen (kan jij dat nog?). Dit vertragen is niet iets om te vrezen, maar juist eerder iets om te omarmen.

Want het vertragen is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je kan je ervaringen overdenken, je doelen herzien en nieuwe plannen smeden voor je toekomst. Het stelt je in staat om bewust te kiezen hoe je verder wilt gaan.

Dus net zoals bomen zich in de winter voorbereiden op hun lentebloei, kan jij jezelf tijdens deze koude wintermaanden, voorbereiden op (verdere) persoonlijke groei.

<<< ACCEPTEER JE WINTERDEPRESSIE - maak je eerste afspraak! >>>

En wanneer de lente aanbreekt, ben jij klaar om opnieuw te bloeien, om je dromen te verwezenlijken en je energie naar buiten te richten.

De wintermaanden mogen dan ook niet gezien worden als een vijand, maar als een waardevolle fase in je natuurlijke cyclus. Het is een seizoen dat je helpt in harmonie te blijven met de ritmes van de natuur!

Wat kun je doen tegen een winterdepressie?

Er zijn verschillende dingen die je kan proberen om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van je winterdepressie (lees: je natuurlijke wintercyclus). En het verhogen van je veerkracht is er zeker een van.

Het verhogen van je veerkracht, om minder last te ervaren van je winterdepressie, kan je doen door;

Zon- en daglicht
Ga elke dag 10-15 minuten (achter het glas) met je gezicht in de zon zitten.

Maak je gordijnen zo vroeg mogelijk open en zo laat mogelijk dicht, om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. En breng zoveel mogelijk tijd door in die kamers of ruimtes waar het meeste daglicht is.

Dagelijkse beweging
Beweeg elke dag minstens 30 minuten. Ga naar buiten, ga wandelen of fietsen. En als je niet naar buiten kan maak je een dansje in de woonkamer.

Door je lichaamsbeweging wordt er endorfine aangemaakt en daardoor verbetert je algehele stemming.

Gezonde voeding
Vermijd te veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen. Deze veroorzaken schommelingen in je bloedsuikerspiegel en veroorzaken schommelingen in je stemming.

Ga liever voor groenten, fruit, volle granen en eiwitten.

Sociale verbinding
Blijf in contact met vrienden en familie, zelfs als je de neiging hebt om je terug te trekken. Sociale interactie is een krachtige manier, om je geestelijke gezondheid te ondersteunen.

Als je echt geen zin hebt, moet je dit natuurlijk niet doen. Maar weet dat het in de wintermaanden gewoon net wat meer energie en motivatie kost om af te spreken.

<<< ACCEPTEER JE WINTERDEPRESSIE - maak je eerste afspraak! >>>

Accepteer je winterdepressie
Het leren accepteren van je winterdepressie is misschien wel een van de meest waardevolle vaardigheden, die je kan helpen om met meer innerlijke rust en veerkracht door de wintermaanden heen te gaan.

Door het accepteren van je winterdepressie, begrijp je beter dat het geen teken is van zwakte of falen. Maar dat je winterdepressie eerder een natuurlijke reactie is op seizoensgebonden veranderingen.

Wil je leren je winterdepressie te accepteren? Dan kan ik je helpen met stressmanagement!

Als jij je winterdepressie accepteert, dan …

Je kan natuurlijk wachten tot de zon weer gaat schijnen, zodat je winterdepressie vanzelf verdwijnt, als sneeuw voor de zon.

Maar de kunst van het accepteren zorgt ervoor dat jij jezelf vrolijker door de wintermaanden navigeert en het geeft je ook nog enkele fysieke en mentale gezondheidsvoordelen, zoals;

Minder stress!
Door te accepteren dat je last hebt van een winterdepressie, verminder je de stress die gepaard gaat met het proberen te vechten tegen je symptomen. Dit kan leiden tot een groter gevoel van innerlijke rust.

Betere relaties
Het accepteren van je winterdepressie kan leiden tot open communicatie met vrienden en familie over je gemoedstoestand. Dit kan relaties versterken en anderen in staat stellen om begrip en steun te bieden tijdens de wintermaanden.

Persoonlijke grenzen
Acceptatie helpt je bewust te worden van je eigen grenzen. Je leert wanneer je rust nodig hebt en hoe je beter voor jezelf kunt zorgen, wat essentieel is voor het behoud van een goede geestelijke gezondheid.

Meer positiviteit
Het accepteren van je winterdepressie kan je stemming verbeteren! Wanneer je de realiteit van je situatie accepteert, kun je zachter voor jezelf zijn en mildheid toestaan, wat kan bijdragen aan een positievere gemoedstoestand.

Verhoogde veerkracht
Het omgaan met en accepteren van uitdagingen, zoals een winterdepressie, kan je veerkracht (!!!) vergroten. Het leert je om te gaan met tegenslagen en moeilijke situaties, wat van pas kan komen in andere aspecten van je leven.

Als adem, stress en burn-out coach ben ik er voor jou!

Wil jij weten ‘hoe’ ik je kan helpen om je winterdepressie te leren accepteren als je natuurlijke wintercyclus of wil je je veerkacht voor de wintermaanden verhogen?

Reserveer dan nu je eerste afspraak.

<<< ACCEPTEER JE WINTERDEPRESSIE - maak je eerste afspraak! >>>

Laat mij je coachen, zodat jij meer kan genieten van al het moois dat de wintermaanden je te bieden hebben!

Marloes Hoevenaars
adem, stress & burn-outcoach

marloes@natuurlijkloes.nl
contactformulier

geniet ook van de winter in jezelf

Wat anderen ook willen weten:

Stress kan ik het beste omschrijven als een verzamelnaam voor de lichamelijke reactie die volgt op een geestelijke druk of spanning.

Meer lezen over stress …

De lente brengt positieve veranderingen in het weer en de omgeving met zich mee, wat kan bijdragen aan een verminderd stressniveau en een beter welzijn.

De lente kan zorgen voor minder stress door de volgende redenen:

Meer zonlicht:
In de lente zijn er langere dagen en meer zonlicht. Zonlicht kan je stemming verbeteren en de productie van het gelukshormoon serotonine stimuleren, waardoor je minder vatbaar bent voor stress.

Buiten zijn:
Het aangename weer nodigt uit om naar buiten te gaan. Tijd doorbrengen in de natuur en buitenlucht inademen kan stress verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen.

Meer beweging:
De lente is een geweldige tijd om actief te worden. Je kunt wandelen, fietsen, tuinieren en andere buitenactiviteiten ondernemen, wat je fysieke gezondheid verbetert en stress vermindert.

Nieuw begin:
De lente wordt vaak geassocieerd met vernieuwing en frisheid. Dit kan een gevoel van hoop en positiviteit bevorderen, wat stress kan verminderen.

Vitamine D:
Meer zonlicht betekent meer vitamine D, wat belangrijk is voor je gezondheid en welzijn. Vitamine D-tekort is in verband gebracht met een verhoogd risico op depressie en stress.

Ga naar blog ‘meer lente geeft minder stress’

Over het algemeen kan je zeggen dat ‘acute stress’ de gezonde variant is. Acute stress wordt namelijk gekenmerkt door de korte duur van de stressperiode. De stressreactie komt ineens op (kan heftig zijn) en verdwijnt vrij snel daarna weer.

Je hartslag gaat weer naar beneden, je ademhaling gaat terug naar normaal, je voelt je spieren weer ontspannen, de aangemaakte adrenaline verdwijnt uit je bloedcirculatie en je cortisolniveau zakt weer naar een normaal niveau. Je lichaam heeft zich weer hersteld!

Meer lezen over gezonde stress …

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

minder stress?
reserveer HIER
je 1ste AFSPRAAK