mínder stress door

méér lente!

MINDER stress door MEER lente!

Jij hebt de winter keihard nodig! De winter biedt je de ultieme kans voor introspectie en zelfreflectie.

Je kan jezelf wat meer terugtrekken om extra tijd te besteden om je gevoelens en emoties beter te begrijpen, tot rust te komen, jezelf te ontwikkelen en te groeien als persoon.

Maar helaas zijn we dat (bijna) allemaal verleerd en ervaren veel mensen de winter als een stressvol seizoen.

Denk maar eens aan de invloed van het slechte weer en de verhoogde (financiële) druk rondom alle feestdagen, verplichtingen en familiebijeenkomsten.

Meer over de voordelen van de winter in een ander blogpost. Want aangezien de lente nu begint, wil ik je meenemen in het waarom je de lente in je lichaam mag gaan vieren!

De lente heeft namelijk een positieve invloed op je stressniveau.

Lente en het effect op je stressniveau

De lente is het seizoen waarin de natuur (en dus ook jouw lichaam) ontwaakt uit haar winterslaap en (weer) tot leven komt.

De dagen worden langer en de zon wordt warmer. De lente brengt een gevoel van vernieuwing en hoop met zich mee. En dit heeft een positief effect hebben op je stressniveau.

Lente & licht

Dat de lente voor meer daglicht zorgt is een belangrijke factor in de vermindering van je stress. Daglicht speelt namelijk een belangrijke rol in je biologische klok en je hormoonhuishouding.

Zo bevordert zonlicht de aanmaak van serotonine in je hersenen. En serotonine is een stofje dat je een meer gelukkig en ontspannen gevoel geeft.

Ook stimuleer het daglicht in de lente de aanmaak van vitaminen D. Deze vitaminen spelen een belangrijke rol bij het opnemen van calcium uit je voeding.

En daarmee zorgt vitaminen D voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden en een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Mijn tip voor lente & licht:

Schijnt de zon? Verwen jezelf dan met 5 minuten zonlicht. Doe je ogen dicht, richt je gezicht naar het zonlicht en voel de warmte van de zon op je gezicht. Adem rustig in en uit en geniet van het verhoogde geluksgevoel.

Lente & activiteiten

Na een lange periode van koude en donkere dagen, biedt de lente je ook weer de mogelijkheid om meer naar buiten te gaan en meer te bewegen, wandelen, fietsen of te tuinieren.

Door meer te bewegen en actief bezig te zijn, stimuleer je de aanmaak van endorfine. En endorfine geeft je een goed gevoel en vermindert stress. Daarnaast zorgt bewegen ook voor een betere nachtrust.

Ook worden er in de lente worden meer buiten activiteiten en sociale evenementen georganiseerd. Hierdoor wordt je veel meer uitgenodigd om naar buiten te gaan. Wat weer leidt tot meer sociale contacten.

En over het algemeen kan je zeggen dat meer socialisatie, het gevoel om ergens bij te horen, leidt tot meer vreugde en minder stress.

Mijn tip voor lente & activiteiten:

Ga naar buiten. Maak gebruik van het mooie weer en het extra daglicht. Ga naar buiten om te wandelen, fietsen of sporten. Dit kan helpt je om endorfine aan te maken en je stressniveau te verlagen.

Lente & voeding

In de lente is er een ruime keuze aan seizoensgebonden groenten en fruit. Denk aan asperges, radijsjes, rabarber en aardbeien.

Seizoensgebonden voedsel is niet alleen verser en smakelijker, het kan je ook helpen om je stressniveau te verminderen. Vooral vitaminen C speelt daar een belangrijke rol bij.

Want voedsel dat rijk is aan magnesium, zoals groene bladgroenten, avocado en noten, kan je bijvoorbeeld helpen om je spieren en zenuwen te ontspannen.

En voedsel dat rijk is aan vitaminen C, zoals sinaasappels en kiwi’s, draagt bij aan het verminderen van stress.

Maar aangezien jouw lichaam zelf geen vitaminen C kan aanmaken, moet je dit echt halen uit vitaminen C rijk voedsel.

Mijn tip voor lente & voeding:

Eet gezond. Kies voor seizoensgebonden groenten en fruit en voedsel dat rijk is aan magnesium en vitaminen C.

Dit helpt je om je spieren en zenuwen te ontspannen, je immuunsysteem te versterken en je stresslevel te verlagen.

Lente & mentale gezondheid

De natuurlijke veranderingen die plaatsvinden in de lente, zoals de bloeiende bloemen en het groene gras, geeft je (meestal) een gevoel van vernieuwing en hoop.

Het draagt bij aan een positievere gemoedstoestand en geeft je meer energie.

Maar hoewel de lente voor veel mensen een positieve invloed heeft op hun stressniveau, kan het voor anderen ook een moeilijke periode zijn.

Het kan zijn dat de veranderingen in het weer en de omgeving gevoelens van angst of somberheid oproepen.

Voor mensen met seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), kan de overgang van de winter naar de lente moeilijk zijn.

Mijn tip voor lente & mentale gezondheid:

Zoek hulp als je merkt dat je jezelf somber of angstig voelt. Zoek professionele hulp om je stressniveau te verminderen en je mentale gezondheid te verbeteren.

Vier de lente!

Ik ga vaker en langer door het bos lopen met mijn boxer Puno, heb alweer enkele festivals in mijn agenda geschreven, probeer zoveel mogelijk buiten te lunchen en ga vers eten bereiden met producten uit het seizoen.

Wat ga jij doen om de lente te vieren, je stresslevel te verlagen en liever voor jezelf te zijn?

het was lente op het eerste gezicht

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

minder stress?
reserveer HIER
je 1ste AFSPRAAK