wat is een

Normale ademhaling?

Voor jou in deze blogpost:

Wat is een normale ademhaling?

Als ademcoach krijg ik vaak de vraag: ‘Wat is een normale ademhaling?’. Maar wat ‘normaal’ is hangt onder andere af van je leeftijd, gezondheidstoestand, emotionele toestand en natuurlijk eventuele fysieke activiteiten.

Er zijn dus verschillende ‘normale ademhalingen’, die passen bij verschillende levensfases, activiteiten en toestanden.

Zo had je, op het moment dat je werd geboren, een normale ademfrequentie van ongeveer 40 ademhalingen per minuut. En dit aantal zakte gestaag terug naar circa 30 ademhalingen, rond je eerste verjaardag.

Als ik nu mag aannemen dat je een (jong)volwassene bent en in rustmodus, dan is je ademfrequentie verder gezakt naar 10 – 15 keer per minuut. En dit wordt, ook in de medische wereld, gezien als een normale en gezonde ademhaling.

Check eens je ademhaling

De beste manier om erachter te komen of je een gezonde ademhaling hebt is in het ziekenhuis. Hier kan je dan een hyperventilatie-provocatietest doen of een bloedanalyse laten uitvoeren.

Hiervoor heb je wel een doorverwijzing nodig van je huisarts en je betaalt een deel zelf, via het eigen risico van je zorgverzekering. Gelukkig is er ook een eenvoudigere (én relatief betrouwbare) manier waarmee je zelf kunt testen of je verkeerd ademt.

Op mijn website staat de Controle Pauze van Buteyko uitgelegd. En hierdoor kom jij erachter of je ademhalingsstelsel een hoge of een lage tolerantie voor koolzuurgas heeft.

Heb je de test gedaan en blijkt dat je een lage tolerantie voor koolzuurgas hebt, dan adem je teveel.

En wanneer je een hoge tolerantie voor koolzuurgas hebt, dan heb je een rustige en gezonde ademhaling.

Laat je adem je medicijn zijn
en je medicijn je adem zijn

Wat is een te hoge ademhalingsfrequentie?

Nu je weet dat een normale ademhaling, voor een (jong)volwassenen in rust, tussen de 10 – 15 ademhalingen per minuut is. Kan je vanzelfsprekend concluderen dat een ademfrequentie van boven de 15 ademhalingen per minuut te hoog is.

Adem je (in rust) tussen de 15 – 20 keer per minuut dan is je ademhalingsfrequentie dus te hoog. Je ademt dus eigenlijk te veel en hierdoor kan je op de lange termijn zowel lichamelijke- als psychische klachten ontwikkelen.

Zit je ademhalingsfrequentie (in rust) boven de 20 keer per minuut én doe je dit (al) voor langere tijd, dan spreken we hier zelfs van een zeer ongezonde ademhaling.

Het gevaar van een te hoge ademhalingsfrequentie!

Als jij inademt komt er via je neusholte, keelholte en luchtpijp zuurstof in je longen (O2). En in je longen zitten wonderbaarlijke longblaasjes die ervoor zorgen dat de ingeademde zuurstof wordt opgenomen in je bloed.

Tegelijkertijd zorgen deze longblaasjes er ook voor dat de koolstofdioxide (CO2) uit je bloed in de nog steeds ingeademde lucht terecht komt. Dit noemen we de gaswisseling. En op het moment dat jij uitademt, verdwijnt deze koolstofdioxide via je mond of neus.

Bij een optimale gaswisseling krijgen al je organen en cellen voldoende zuurstof binnen én kunnen ze de kooldioxide weer meer terug sturen. Hierdoor werken ze helemaal optimaal en naar behoren.

Als jouw ademhalingsfrequentie dus (langdurig) te hoog is, dan heb jij geen optimale gaswisseling. Hierdoor krijgen je cellen en organen niet voldoende zuurstof binnen, kunnen ze niet goed genoeg hun kooldioxide kwijt en werken ze dus niet naar behoren.

Natuurlijk is dit een vereenvoudigde uitleg van ons uiterst complex ademhalingsstelsel. Maar als je cellen en organen voor langere periode niet naar behoren werken, dan kunnen er echt verschillende lichamelijke- als psychische klachten ontstaan.

Waarom heb ik een te hoge ademhalingsfrequentie?

Als jij (voor een langere periode) een te hoge ademhalingsfrequentie hebt, dan noemen we dat ook wel chronisch hyperventileren. Chronisch omdat het langdurig is en hyperventileren komt van ‘overmatig’ (hyper) en ‘ademhaling’ (ventilatie).

Er zijn verschillende redenen waarom je een te hoge ademhalingsfrequentie kan hebben. De 3 meest voorkomende zijn:

Lichamelijke aandoeningen

Met lichamelijke aandoeningen bedoel ik, onder andere; COPD, Long Covid een doorgemaakte longontsteking of bloedarmoede. Dit zijn medische aandoeningen en hiervoor ben je meestal onder behandeling van een (huis)arts.

Langdurige stress of angst

Als jij stress of angsten ervaart dan gaat je lichaam in overdrive en worden er hormonen afgegeven, zoals adrenaline en cortisol. Deze zorgen ervoor dat je lichaam in de vecht-vlucht-bevries modus komen, versnellen je hartslag én je ademhaling!

Heb jij een korte stressreactie of angst ervaren? Dan gaat je lichaam én ademhaling terug naar normaal. Maar ervaar jij langdurige stress en angsten, dan blijft je lichaam dus (langdurig) je ademhaling versnellen en heb je een te hoge ademfrequentie.

En zoals je weet vergroot een langdurige en te hoge ademfrequentie de kans op lichamelijke- als psychische klachten. Of als je al een hele tijd verkeerd ademt door stress en angsten, dan heb je misschien nu al onverklaarbare gezondheidsklachten.

Onverklaarbare gezondheidsklachten?
Denk eens aan je ademhaling!

Verkeerde ademhalingstechniek

Ademhalen. We doen het duizenden keren per dag op de automatische piloot. Het is zo vanzelfsprekend geworden, dat we niet eens meer de tijd nemen om een goede ademhalingstechniek aan te leren.

Enkele manieren van ademhalen die kunnen leiden tot een verhoogde ademhalingsfrequentie zijn:

  • Borstademhaling
  • Adem inhouden
  • Te diep ademhalen
  • Mondademhaling
  • Snel ademhalen

Wat kan ik doen?

Als je ademfrequentie tijdelijk wat hoger is, dan hoef je jezelf daar geen zorgen over te maken. Maar als je langdurig te veel ademt, dan zou ik daar zeker serieus mee aan de slag gaan. Zoals geschreven kan je (ernstige) lichamelijke- en/of psychische klachten ontwikkelen.

Controle Pauze van Buyteko

Start eens met het doen van de Controle Pauze van Buteyko. Deze kan je over een periode van enkele weken een paar keer doen. Je houdt dan elke keer bij wat je tolerantie voor koolzuurgas is en blijft deze te laag, dan adviseer ik dat je een vervolgstap gaat nemen.

Verkeerd ademen door lichamelijke aandoening

Als je ademfrequentie anders is door de hinder van COPD, Long Covid een doorgemaakte longontsteking, bloedarmoede of een andere medische aandoening. Dan kan ik je als ademcoach niet helpen.

Je behandeling door je (huis)arts staat hierbij voorop. En hoogstwaarschijnlijk krijg je al begeleiding van een medische ademtherapeut.

Verkeerd ademen door langdurige stress of angst

Het is belangrijk om te leren hoe je je ademhaling onder controle kunt houden tijdens stressvolle of angstige situaties. Ook als deze langdurig, dus chronisch zijn. Zo kun je de kans op hyperventilatie verminderen, jezelf kalmeren tijdens deze moeilijke momenten én blijven zorgen voor een goede gaswisseling.

Ervaar je stress of angsten en wil je deze verminderen of helemaal kwijt raken? Dan kan ik je helpen met een eerste ademsessie!

Verkeerd ademen door een verkeerde ademhalingstechniek

Het is belangrijk om een gezonde ademhalingstechniek te ontwikkelen, waarbij je door je buik ademhaalt en je ademhaling rustig en regelmatig is. Dit kan je helpen om hyperventilatie te voorkomen.

Heb je moeite om een ​​gezonde ademhalingstechniek te ontwikkelen? Dan kan ik je helpen met een eerste ademsessie!

Nawoord

Een langdurig (te) hoge ademhaling noemen we chronische hyperventileren. En dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals duizeligheid, hoofdpijn, tintelingen, spierkrampen, vermoeidheid, concentratieproblemen en een gevoel van benauwdheid.

Heb jij dus aanhoudende klachten of zelfs onverklaarbare gezondheidsklachten? Vraag dan naar het juiste professioneel advies om je ademhaling te normaliseren en de symptomen te verminderen.

Wil je weten ‘hoe ademhalen een medicijn kan zijn, voor onverklaarbare gezondheidsklachten’. Lees dan deze blogpost.

investeren in je lichaam, levert lijfrente op

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

start hier
met je eerste
ADEMSESSIE