Vóórdat je medicijnen haalt …

Haal eens adem!

Eerst ademhalen. Dan pas medicijnen!

Waarom je eerst moet ademhalen, vóórdat je medicijnen haalt!

Afgelopen vrijdag heb ik op LinkedIn een kleine bijdrage gedeeld met de titel “Onverklaarbare gezondheidsklachten? Ademhaling kan de oorzaak zijn!” en zoals beloofd hierbij vandaag de blogpost over ‘hoe ademhalen een medicijn kan zijn, voor onverklaarbare gezondheidsklachten’.

Ademen gaat vanzelf.
Maar niet altijd vanzelf goed!

Hoewel de meeste mensen denken dat ze goed ademen, hebben velen van ons zichzelf een verkeerde ademhaling aangeleerd.

Soms is een verkeerde ademhaling een gevolg van een aandoening zoals astma of chronische obstructieve longziekte (COPD).

Maar vaker is het zo dat een verkeerde ademhaling word veroorzaakt door factoren zoals stress, angst, een zittende levensstijl, overgewicht of slechte (werk)houding.

Méér dan 60% ademt verkeerd!

De optimale ademhalingssnelheid hangt natuurlijk af van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheidstoestand, geslacht en fysieke activiteit.

Kijken we naar een volwassenen in rust. Dan bestaat een normale en gezonde ademhaling uit 12-15 ademhalingen per minuut. Maar er zijn dus heel veel volwassenen die, zelfs in rusttoestand, meer dan 15x per minuut ademen.

Het is belangrijk om op te merken, dat niet alle vormen van verkeerde ademhaling even ernstig zijn. Zit je net boven de 15 is dat natuurlijk anders, dan wanneer je (in rust) 30x per minuut ademhaalt.

Adem ik verkeerd?

Om dit te weten te komen, kan je in het ziekenhuis een hyperventilatie-provocatietest doen of een bloedanalyse laten uitvoeren.

Hiervoor heb je een doorverwijzing nodig en betaal je een deel zelf via het eigen risico van je zorgverzekering.

Gelukkig kan je het zelf ook (gratis, eenvoudig, snel én relatief betrouwbaar) meten met de Controle Pauze van Buteyko. Je meet dan je tolerantie voor koolzuurgas.

Bij een lage tolerantie voor koolzuurgas, adem je teveel. En bij een hoge(re) tolerantie voor koolzuurgas heb je een rustige en gezonde ademhaling.

“Doe eerst eens ademhalingsoefeningen,
vóórdat je een pijnstiller of een slaapmiddel neemt”

Welke gezondheidsklachten
kan ik krijgen?

Angst- en paniekstoornissen, benauwdheid, hartkloppingen, druk op de borst, verhoogde bloeddruk, duizeligheid, chronische vermoeidheid, -spierpijn, -hoofdpijn, diarree, winderigheid, maag- en darmproblemen en slaapstoornissen.

Ook kan een verkeerde ademhaling je immuunsysteem (verder) verzwakken. Waardoor je lichaam sneller vatbaarder wordt voor allerlei ziekten en infecties.

Een verkeerde ademhaling heeft dus een vernietigende kracht op je lichaam én het rijtje met onverklaarbare gezondheidsklachten is enorm.

Waarom zijn dit
onverklaarbare gezondheidsklachten?

Met “onverklaarbaar” wordt bedoeld dat er in ieder geval geen medische oorzaak gevonden kan worden. En als er geen medische oorzaak is gevonden, dan is medische behandeling praktisch onmogelijk.

Vanuit de medische wereld worden deze onverklaarbare gezondheidsklachten, dan ook vaak geassocieerd met stress, angst en depressies.

Haal eens adem, vóórdat je pillen haalt!

Ik ben zeker geen dokter en zal je ook nóóit adviseren om te stoppen met het gebruik van medicijnen.

Maar vind jij ook niet dat we tegenwoordig steeds sneller en vaker medicijnen en pillen gebruiken om onze lichamelijke- en geestelijke klachten te “verhelpen”. En dan heb ik het nog niet over de vraag of je dan de oorzaak aanpakt of het symptoom bestrijd.

Heb je een hoge bloeddruk, last van maagzuur, hoofdpijn, spierpijn, ervaar je angsten of maag- en darmproblemen? Er wordt dan (mijn inziens) wel heel snel naar medicijnen gegrepen.

Nogmaals. Ik ben geen dokter! Ik zal je nooit adviseren om géén medicijnen te gebruiken. Maar ik wil je wel bewust maken van een wereld die anders kijkt tegen onverklaarbare gezondheidsklachten.

Het gevaar van verkeerd ademen

Zoals verteld (en je hier uitgebreid kan lezen), kan een (langdurige) verkeerde ademhaling negatieve effecten hebben op je lichamelijke, emotionele en psychische toestand en kan dit zorgen voor verschillende klachten.

Doordat jij deze klachten ervaart, is de kans groot dat je (meer) verkeerd gaat ademen. Door het verkeerd ademen worden je klachten erger of ontwikkel je zelfs andere gezondheidsklachten. Hierdoor blijf jij dan ook verkeerd ademen en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Wat is een verkeerde ademhaling?

Een verkeerde ademhaling wordt vaak gekenmerkt door oppervlakkige, snelle ademhaling, waarbij de ademhalingsspieren, met name de nek- en schouderspieren, worden gebruikt in plaats van het diafragma.

Het is dus de manier waarop je ademhaalt. Maar ook het aantal ademhalingen dat je per minuut doet. Doordat je (per minuut) teveel ademt (kan je HIER testen) is je gaswisseling niet optimaal en kan dit op celniveau vervelende effecten hebben.

“Laat je ademhaling je medicijn zijn
en je medicijn je ademhaling”

Wat doet een verkeerde ademhaling met mijn lichaam?

Een slechte(re) gaswisseling kan zorgen voor:

Verhoogd zuurstofgebrek

Als je oppervlakkig ademt, kan er minder zuurstof naar de cellen worden getransporteerd. Dit kan leiden tot zuurstofgebrek in je cellen, wat hun functioneren kan belemmeren.

Ophoping van kooldioxide

Als je niet volledig uitademt, kan er kooldioxide in je longen achterblijven. Hierdoor kan er een ophoping van kooldioxide in je bloed ontstaan, wat kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.

Verhoogde stresshormonen

Een onregelmatige ademhaling kan de activiteit van het sympathische zenuwstelsel verhogen, waardoor het lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline kan aanmaken. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, een hoge bloeddruk en andere fysieke symptomen van stress.

Verminderde ontgifting van je lichaam

Ademhaling speelt een belangrijke rol bij het afvoeren van toxines (gif) uit je lichaam. Als je niet goed ademt, kan dit het vermogen van het lichaam om gifstoffen af te voeren verminderen. Met alle gevolgen van dien.

Gebruik je adem als medicijn

Heb jij last van (onverklaarbare) gezondheidsklachten, dan daag ik je uit om eens met de Kracht van je Ademhaling aan de slag te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar je:

Ademhalingsvolume

De hoeveelheid lucht die je in- en uitademt is een belangrijke factor bij het bepalen van de kracht van je ademhaling. Diep ademhalen zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je lichaam komt en kan helpen bij het verhogen van je energieniveau en het verminderen van stress.

Ademhalingsfrequentie

De frequentie waarmee je ademhaalt is ook belangrijk bij het bepalen van de kracht van je ademhaling. Een regelmatige ademhaling met een gematigd tempo kan helpen om de bloeddruk te verlagen en de hartslag te vertragen.

Ademhalingstechniek

De manier waarop je ademt is ook van belang bij het bepalen van de kracht van je ademhaling. Bijvoorbeeld, door het beoefenen van diepe buikademhaling kan je de capaciteit van je longen verhogen en je ademhalingsspieren versterken.

Ademhalingscoördinatie

Het coördineren van je ademhaling met je lichaamsbeweging, zoals bij het sporten of tijdens yoga, kan helpen bij het verhogen van de Kracht van je Ademhaling. Dit kan ook helpen bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen en het verminderen van vermoeidheid.

ook lachen is een geweldig medicijn

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

start hier
met je eerste
ADEMSESSIE