Ben jij eerlijk
Ben jij eerlijk als jij stress hebt?
In mijn vorige blogpost ‘MINDER stress, door MEER lente’ heb ik geschreven dat de lente (die nu begonnen is, JIPPIE!), zorgt voor minder stress.
Maar dan is natuurlijk eerst de vraag “heb ik stress”.
Online Stresstest
Op het wereldwijde web zijn veel online testen te vinden om te achterhalen of jij stress hebt. Het werkt heel eenvoudig. Je beantwoord (ongeveer) 24 vragen en aan het einde krijg je de uitslag. Je ervaart stress of niet.
Gezien onze prestatiegerichte maatschappij en hectische agenda’s, ervaren we allemaal wel altijd een bepaald niveau van stress, druk of spanningen. Dus ook jij haalt altijd wel een score waaruit blijkt dat je stress ervaart.
Stress is gezond!
En nog even los van het feit dat er (écht waar) heel veel gezonde stress is (lees hier mijn blog over gezonde stress), waar de vragenlijst géén rekening mee houdt. Kan het toch niet zo zijn dat je een online stresstest nodig hebben om te bepalen of je stress of spanningen ervaart.
De stresssignalen
Je lichaam geeft namelijk tientallen stresssignalen af, waardoor je gewaarschuwd wordt voor een (verhoogde) vorm van ongezonde stress. Deze stresssignalen kunnen zich uiten door een verandering in je;
Wil je weten welke stresssignalen er bij bovenstaande onderwerpen horen? Lees dan ‘hoe herken ik stress?’. Daar vind je meer dan 25 stresssignalen, die je waarschuwen voor langdurige ongezonde stress.
Je kan tegen iedereen liegen,
behalve tegen jezelf
Je merkt het niet direct
En ik weet uit ervaring dat het herkennen én erkennen van stress wel heel moeilijk is.
De stresssignalen die door je lichaam worden afgegeven, beginnen namelijk klein en onschuldig. Je kent het wel. Een beetje spierpijn, wat meer en vaker last van hoofdpijn, je slaapt de laatste tijd wat minder goed en je bent wat sneller geïrriteerd dan normaal.
Maar deze klachten koppel je (in het begin) natuurlijk nog niet aan stress, spanningen of drukte.
Stress (de ongezonde variant) bouwt zich dus heel langzaam op, over een langere periode van je leven. Daardoor ben je er niet altijd direct bewust van dat je lichaam stress heeft en verder aan het opbouwen is.
Om je stresssignalen goed te herkennen, heb je dus een vorm van zelfreflectie nodig. En ik merk bij mijn coachees, dat we door de drukte in de onze agenda, daar eigenlijk vaak niet echt de tijd voor nemen.
Ben je wel eerlijk tegen jezelf?
Als je onwetendheid bent of jezelf niet bewust bent van de stresssignalen die je lichaam je geeft, wanneer je ongezonde stress ervaart, kan je natuurlijk ook niet in actie komen. Dat is logisch.
Maar zelfs als mijn coachees hun stresssignalen herkennen, dan komen ze allemaal te laat in actie. Waardoor ze alleen maar:
- meer stress ervaren
- heftigere stressreacties krijgen
- tegen een burn-out aanlopen
- of zelf een zware burn-out krijgen
Als buitenstaander vind je er natuurlijk iets van, dat mensen minder goed naar hun eigen lichaam luisteren, niet opkomen voor hunzelf of actie ondernemen in het voordeel van hun eigen gezondheid.
Luister naar je lichaam,
voordat het begint te schreeuwen
Welk excuus heb jij?
Het lijkt zo eenvoudig om in actie te komen als je je eigen stresssignalen herkent. Want waarom zou je niet goed voor jezelf zorgen, lief voor je lichaam zijn en je eigen gezondheid om nummer één zetten?
En als je je stresssignalen niet goed (h)erkent. Dan kan jij jezelf in 3 stappen naar een burn-out helpen!
Er zijn verschillende redenen om dit niet te doen en hieronder noem ik de 4 redenen op, die ik vanuit mijn coachees het meest hoor.
Ontkenning
Soms blijven mensen gewoonweg ontkennen dat ze gestrest zijn. Ook al voelen ze duidelijk en voor langere periode de stresssignalen in hun lichaam. Ze denken dan dat ze de stress wel aankunnen, dat het geen groot of ernstig probleem is of dat het vanzelf wel weer overgaat.
Gebrek aan tijd
In onze prestatiegerichte maatschappij, hectische agenda’s en druk leven hebben de mensen het ‘gevoel’ dat ze te druk zijn om iets aan hun stress te doen. Ze praten zichzelf dan het idee aan dat ze geen tijd hebben (of mogen nemen van zichzelf) om te ontspannen of om hulp te zoeken.
Schuldgevoel
Als je eerst voor jezelf zorgt, dan wordt al snel geroepen dat je een egoïst bent. En dat heeft voor veel mensen een negatieve betekenis. Sommige mensen voelen zich dan schuldig of onprettig, waardoor ze zichzelf minder snel op nummer één zetten.
Angst
Mensen kunnen ook gewoonweg bang zijn om met hun stresssignalen aan de slag te gaan. Want om je (ongezonde) stress te verminderen, moeten er namelijk altijd keuzes gemaakt worden en is er de angst voor het verliezen van routines, gewoontes en het leven buiten hun comfortzone.
Voel en kom in actie!
Om erachter te komen of jij al voor een langere periode (ongezonde) stress ervaart. Hoef jij alleen maar oprechte tijd in te plannen om naar je eigen lichaam te luisteren en te voelen of je lichaam stresssignalen afgeeft.
Dit kan je doen door in een rustige omgeving (waar je niet gestoord kan worden) eens een half uur je ogen dicht te doen en jezelf de volgende vragen te stellen:
- wat voel ik?
- wat denk ik?
- herken ik stresssignalen?
Of voel eens welke emoties er naar boven komen als je denkt aan je agenda, je vriend(in), je werk, je nachtrust en of je in de ochtend vol energie wakker wordt en de dag makkelijk doorkomt.
Ben eerlijk tegen jezelf, je hoeft je voor niemand groot te houden! En heb geen oordeel over de antwoorden die je vindt. Na een half uur kun je voor jezelf heel goed bepalen of jij op dit moment druk, spanningen of stress ervaart, waarmee je écht aan de slag moet.
Heb je je stresssignalen herkend? Dan is het nu tijd voor actie.
Ademsessie
Ben je nog onervaren in het luisteren naar en het voelen in je lichaam? Dan kan ik je daar in begeleiden met een of meerdere ademsessies. Wil je nu direct aan de slag? Dan kan je deze Body Scan Oefening op mijn Youtube kanaal beluisteren.
Ik leer je dan enkele specifieke ademtechnieken, waardoor jij leert ‘hoe’ je naar je stresssignalen kan luisteren en bewuster wordt van wat je lichaam je allemaal wil vertellen.
Je lichaam is magisch en wonderbaarlijk, als je er naar wilt luisteren.
Herken jij nu stresssignalen bij jezelf?
Raak dan niet meteen in paniek, maar kom wel direct in actie. Neem deze stresssignalen serieus!
Het zijn de belangrijkste alarmsignalen van je lichaam om aan te geven dat je niet in balans bent.
Hoe eerder jij hiermee aan de slag gaat, hoe minder kans je hebt dat je klachten verergeren en leiden tot spanningsproblemen, maag- en darmproblemen, nervositeit, depressie of een burn-out.
vind een oplossing, geen excuses