sterker door

gezonde stress!

Waarom gezonde stress je sterker maakt!

Veel van mijn coachees denken bij stress alleen aan de negatieve gevoelens, vervelende emoties en de lichamelijke of geestelijke klachten, die stress je kan geven.

Ergens is dit terecht. Want te veel stress voor een te lange periode is schadelijk voor je welzijn. Maar stress is zeker niet altijd slecht.

Gezonde stress helpt je te overleven

Stress! Het klinkt allemaal slecht en ongezond. Maar dat is zeker niet (altijd) waar. Om te overleven en te functioneren hebben we zelfs stress nodig.

Stress (de gezonde variant) zorgt er namelijk voor dat we in een staat van paraatheid komen, als er bijvoorbeeld een gevaar dreigt. Ook zorgt gezonde stress voor een extra dosis concentratie of motivatie, wanneer nodig.

Gezonde stress kan je dus helpen om te presteren, je uit te dagen en je te motiveren om te groeien en te verbeteren. Ik zal je in deze blogpost wat meer vertellen over:

Wat is gezonde stress?

Gezonde stress, ook wel eustress genoemd, is een type stress dat je lichaam en geest positief beïnvloedt. Het geeft je een gevoel van opwinding, energie en motivatie dat je weer helpt om beter te presteren en je uit te dagen.

Deze gezonde stress wordt vaak ervaren bij positieve gebeurtenissen, zoals het winnen van een wedstrijd of het krijgen van een nieuwe baan. Maar het kan ook ontstaan door uitdagende situaties, zoals het leren van een nieuwe vaardigheid of het spreken in het openbaar.

In tegenstelling tot negatieve stress (disstress), die je kan uitputten en je lichaam en geest kan beschadigen, kan gezonde stress je lichaam en je geest juist versterken. Het kan je helpen om:

  • mentale en fysieke uitdagingen aan te gaan
  • je cognitieve vaardigheden te verbeteren
  • en je te motiveren om nieuwe dingen te proberen

Hoe kan gezonde stress je helpen?

Gezonde stress kan je op verschillende manieren helpen om (beter) te presteren en te groeien. Zo zorgt gezonde stress voor:

Het verbeteren van je cognitieve vaardigheden

Gezonde stress kan je cognitieve vaardigheden verbeteren door je te helpen te concentreren, informatie beter te onthouden en je sneller te laten denken. Dit kan je helpen om beter te presteren op school of op het werk.

Hogere motivatie en betere prestaties

Gezonde stress kan je motivatie verhogen om beter te presteren en te slagen. Het kan je helpen om je doelen te stellen en je te concentreren op wat je wilt bereiken. Hierdoor voel jij jezelf meer gemotiveerd en ben je meer vastberaden.

Meer uitdaging en groei

Gezonde stress kan je ook uitdagen om nieuwe dingen te proberen en te groeien als persoon. Het kan je juist uit je comfortzone halen en je helpen om nieuwe vaardigheden te leren en je potentieel te ontdekken.

Sterkere emotionele veerkracht

Ook kan gezonde stress je helpen een sterkere emotionele veerkracht te ontwikkelen, waardoor je beter kan omgaan met stressvolle situaties in je dagelijks leven. Het leert je hoe je problemen kan oplossen en je kan helpen om te gaan met uitdagingen en tegenslagen.

Hoe kan je gezonde stress bereiken?

Nu je weet wat de voordelen zijn van gezonde stress, wil je natuurlijk weten: Hoe kan ik gezonde stress ervaren om lichamelijk en geestelijk te groeien.

Er zijn verschillende manieren waarop jij gezonde stress kan ervaren, enkele voorbeelden zijn:

Het aangaan van uitdagingen

Een manier om gezonde stress te ervaren is door uitdagende situaties aan te gaan. Dit kan variëren van het leren van een nieuwe vaardigheid tot het spreken in het openbaar tot het deelnemen aan een sportwedstrijd.

Door uitdagingen aan te gaan, kan jij jezelf uitdagen en je potentieel ontdekken. Het kan je ook helpen om je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde te vergroten.

Jezelf fysiek inspannen

Fysieke actief zijn is een andere manier om gezonde stress te ervaren. Tijdens het sporten wordt je lichaam blootgesteld aan stress en wordt het getraind om hierop te reageren.

Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren en je te helpen omgaan met stressvolle situaties.

Sociale interactie

Het ontmoeten van nieuwe mensen, het deelnemen aan sociale activiteiten en het werken in groepen kan ook een bron van gezonde stress zijn.

Sociale interactie kan je uitdagen en helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen of deze te verbeteren. Het helpt je om je zelfvertrouwen te vergroten en je gevoel van verbondenheid met anderen te versterken.

Creatieve expressie

Schilderen, schrijven of muziek maken, kan ook gezonde stress opleveren. Door je te concentreren op een creatief project kan je je geest uitdagen en je creatief vermogen verder ontwikkelen.

Creatieve expressie kan je helpen om je gevoel van voldoening te vergroten en je gevoel van zelfbewustzijn te verbeteren.

Gezonde stress
maakt je elke dag sterker

Op de momenten dat je dus gezonde stress ervaart, zal je lichaam en geest elke keer sterker worden. En omdat jij nu weet ‘hoe’ jij jezelf gezonde stress kan toedienen, kan jij vanaf vandaag dus ook jouw eigen lichaam & geest sterker maken.

En gezonde stress hoeft niet alleen positief te zijn. Gezonde stress kan ook zeker een negatieve lading hebben. Denk maar aan het moment dat je jezelf bij het koken flink in je vinger snijdt. Of dat je even niet goed oplet bij het oversteken en er een auto vlak voor je neus voorbij raast.

Er ontstaat dan ineens een stress reactie vanuit een negatieve gebeurtenis. Maar gelukkig verdwijnt deze stress reactie weer vrij snel daarna. Daarom kan je over het algemeen wel zeggen dat gezonde stress, die stress is die van korte(re) duur is.

Meer weten over gezonde stress, ongezonde stress of de oorzaken van stress? Ga dan naar mijn website Natuurlijk Loes.

in tegenspoed, maak je kennis met jezelf

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

minder stress?
reserveer HIER
je 1ste AFSPRAAK