Het is méér dan
alleen in een
ijsbad zitten!

Het is méér dan alleen in een ijsbad zitten!

Ook jij hebt waarschijnlijk al foto’s en video’s voorbij zien komen van mensen, die in een ijsbad zitten vol met ijsklonten. Of die dippen in een wak van een schilderachtig bevroren meer.

Maar deze foto’s en video’s zijn slechts een heel korte momentopname van een intens, fantastisch en liefdevol persoonlijk groeiproces, dat veel verder gaat, dan jij op de foto kan zien.

Elke ijsbad-sessie is uniek!

Bij elke ijsbad-sessie die ik verzorg, sta jij namelijk als persoon centraal. Het gaat over jouw ‘grotere vraag’, je intenties en de reden(en) waarom jij de uitdaging van een ijsbad wilt aangaan.

Want op het moment dat jij beslist om een ijsbad-sessie te gaan doen, dan;

 • stap je buiten je comfortzone
 • verlaat je je gedachten en duik je in je lichaam
 • ontdek je hoe je mentaal en fysiek reageert op stress
 • maak je contact met je innerlijke kracht
 • ga je opzoek naar je volledig potentieel
 • en vind je ontspanning door je ademhaling en mindset

En dit maakt elke ijsbad-sessie uniek en geeft je telkens weer een andere (bijzondere) ervaring. Zowel voor, tijdens als na de ijsbad-sessie.

Het is een alomvattende ervaring, die je eigenlijk niet mag missen als je wilt groeien!

natuurlijk loes gratis ebook met ademoefeningen

De 3 fases van een ijsbad-sessie

Een waardevolle ijsbad-sessie is naar mijn overtuiging (en zoals ik ze verzorg) opgebouwd uit drie integrale onderdelen, elk met zijn eigen essentiële bijdrage en impact.

 • VOOR het ijsbad – De Mentale Voorbereiding
 • TIJDENS het ijsbad – De Kracht van je Adem en de Overwinning
 • NA het Ijsbad – Reflectie en Groei

De synergie tussen deze drie fases creëert een holistische benadering, die niet alleen jouw fysieke en mentale grenzen verlegt, maar ook een diepgaand begrip van de gehele ijsbad ervaring bevordert.

Laat je ik wat meer vertellen over de verschillende onderdelen van een ijsbad-sessie.

VOOR het ijsbad – De Mentale Voorbereiding

Vanaf het moment dat jij het idee hebt om deel te nemen aan een ijsbad-sessie of jezelf daadwerkelijk hebt aangemeld, begint er een interessant mentaal proces.

Want alleen al de gedachte om te gaan deelnemen, zorgt voor de eerste (gezonde) stress, angsten, spanningen of opwindingen.

En hoe dichter je bij je ijsbad-sessie komt, hoe intenser deze gedachten gaan worden;

 • hoe reageert mijn lichaam op het ijskoude bad?
 • durf ik wel echt buiten mijn comfortzone te gaan?
 • kan ik mijn mentale barrières wel doorbreken?
 • ga ik de juiste ademhaling toepassen?
 • kan ik mezelf ‘in control’ houden, tijdens het ijsbad?
 • en ‘waarom doe ik dit eigenlijk?’

In de stilte voor het ijsbad,
start je persoonlijke reis!

Waarom doe ik dit eigenlijk?

Deelnemen aan een ijsbad-sessie is écht meer dan alleen even een in een bad met ijsklonten gaan zitten. Het is een innerlijke reis van moed, reflectie en persoonlijke transformatie, die ver voor je ijsbad-sessie al begint.

Elke deelnemer heeft namelijk zijn eigen intenties om deel te nemen aan een ijsbad-sessie. Sommige ervaren het als een reis naar het onbekende. En anderen als een zoektocht naar mentale kracht, veerkracht of persoonlijke groei.

De confrontatie met de kou, kan ook worden ervaren als een symbolische drempel om vaker uit je comfortzone te stappen. Als een spiegel, die je eigen angsten en twijfels weergeeft en die je onder ogen wilt komen en overwinnen. Of omdat je iets wilt loslaten, wat je niet meer dient.

En het antwoord op jouw vraag “Waarom doe ik dit eigenlijk écht?”, vind je (hoogstwaarschijnlijk) pas enkele uren of dagen ná je ijsbad-sessie!

TIJDENS het ijsbad – De Kracht van je Adem en de Overwinning

Terwijl je jezelf langzaam onderdompelt in het koude water, begint er een intensief lichamelijk en mentaal proces. Je adem stokt, je hartslag versnelt en je lichaam begint te reageren op de uitdagende omgeving, die je direct in het hier en nu brengt.

Dit is het moment van waarheid, waar angst en opgebouwde spanningen samenkomen. Ware bewustwording van het moment is essentieel en De Kracht van je Adem ga je nu toepassen.

Want je gaat jezelf niet focussen op de kou en de pijn, die je in eerste instantie voelt. Maar door het loslaten en het toepassen van de juiste ademtechniek probeer je naar binnen te keren. Naar die plek waar je (terwijl je in het ijsbad zit) kan ontspannen en je een onbeschrijfbare warmte kan voelen.

Het ijsbad is dus niet alleen een fysieke uitdaging maar ook de ultieme plek om je mentale reacties te observeren. Want tijdens het ijsbad kunnen er gedachten van twijfel, ongemak of zelfs paniek opkomen.

Het ijsbad is een strijd tussen je gedachten,
en de Kracht van je Adem
!

Het actief beheren van deze gedachten, is dus ook een heel belangrijk onderdeel van je ijsbad-sessie. Want je wilt het vermogen ontwikkelen om een positieve mindset te behouden en te blijven focussen op de voordelen van deze ijskoude ervaring.

In de paar minuten dat je in het ijsbad zit, ontdek je  de verborgen Kracht van je Adem. Door diepe, langzame ademhalingen, kan jij je zenuwstelsel kalmeren en je zowel lichamelijk als mentaal in een ‘staat van zijn’ brengen, dat je (geloof me) zelfs kan genieten van de tijd in het ijsbad.

NA het ijsbad – Reflectie en Groei

Als je uit het ijsbad stapt, stap je direct in de volgende fase. Want wat gebeurt er met je als je jezelf overwonnen hebt?

 • maak je een vreugdekreet?
 • komen er emoties los?
 • verlang je naar rust?
 • voel je je energie stromen?
 • of ervaar je een gevoel van verlichting?

Elke emotie of gevoel draagt bij aan de rijkdom van je ijsbad-ervaring en dat mag je helemaal zelf (of met mij samen) gaan onderzoeken. En ik kan je vertellen dat dit een interessant onderdeel is van je groeiproces.

Ben je dan nu klaar met leren, ontdekken, ervaren en groeien? Nee!

Diepere inzichten, brengen je
naar nieuwe hoogten!  

Want je bent niet alleen een fysieke uitdaging aangegaan, maar je hebt ook diepere inzichten gekregen in je eigen reacties, veerkracht en doorzettingsvermogen. En deze waardevolle inzichten, die pas uren of dagen ná je ijsbad-sessie komen boven drijven, bestaan onder andere uit;

 • je ervaren fysieke sensaties
 • de gebruikte ademhalingen
 • je emoties van vreugde, trots of frustratie
 • je (overwonnen) mentale uitdagingen
 • alle persoonlijke grenzen die je hebt verlegd
 • en de impact op je energieniveau en stresslevel

Het (samen) bewust nemen van de tijd om te reflecteren, bevordert zelfinzicht en is ook weer een zeer belangrijk onderdeel van verdere persoonlijke groei. Het is de afsluiting van een (ijskoude) ervaring en het begin van fysieke, mentale en emotionele groei. Een start naar een veerkrachtiger en evenwichtiger welzijn.

Een complete ijsbad-sessie is dus een zeer krachtig instrument voor (verdere) persoonlijke ontwikkeling. En een reis die je telkens opnieuw kunt maken, waarbij elke duik in het ijskoude water een kans biedt voor verdere zelfontdekking en persoonlijke groei.

Marloes Hoevenaars
adem, stress & burn-outcoach

marloes@natuurlijkloes.nl
contactformulier

hoe kouder het water,
hoe warmer je hart

Wat anderen ook willen weten:

Er zijn tientallen ademhalingstechnieken, die worden gebruikt bij meditatie of door een ademhalingstherapeut of -coach. Teveel om allemaal te beschrijven.

Maar enkele zeer bekende zijn:

 • Buteyko ademhaling
 • Anapansati
 • 4-7-8 ademhaling
 • Wim Hof methode
 • Transformational breath
 • Hartcoherentie ademtechniek

Meer lezen over deze ademhalingstechnieken of er zelfs eentje doen …

Als je hoofd druk aanvoelt bij stress, komt dat vaak door verschillende redenen die op een eenvoudige manier kunnen worden uitgelegd:

Overweldigende gedachten:
Stress kan ervoor zorgen dat je hoofd gevuld raakt met talloze gedachten en zorgen. Deze gedachten kunnen zich opstapelen en moeilijk te beheersen zijn.

Piekeren over de toekomst:
Stress kan je zorgen laten maken over wat er in de toekomst kan gebeuren. Dit kan leiden tot een overvol hoofd met ‘wat als’-scenario’s.

Constante alertheid:
Stress activeert je zenuwstelsel, waardoor je alert blijft om met de stressvolle situatie om te gaan. Dit kan leiden tot een voortdurende staat van paraatheid en gedachten die constant racen.

Fysieke spanning:
Stress kan leiden tot spierspanning, ook in je nek en schouders. Dit kan ongemak veroorzaken en bijdragen aan het gevoel van een druk hoofd.

Emotionele belasting:
Stress gaat vaak gepaard met intense emoties, zoals angst, woede of verdriet. Deze emoties kunnen je hoofd druk maken omdat je ze probeert te verwerken.

Informatie-overload:
In onze moderne wereld worden we vaak blootgesteld aan veel informatie en prikkels. Stress kan het moeilijk maken om deze informatie te filteren, waardoor je hoofd overbelast raakt.

Ga naar blog ‘Waarom is mijn hoofd zo druk en onrustig?’

Als jij jezelf bewust wordt van je ademhaling en deze verbetert, dan kan jij je (onverklaarbare) hoofdpijn verminderen. Want er is een verrassend verband tussen stress, je ademhaling en je hoofdpijn.

Ga naar blog ‘Minder hoofdpijn door een betere ademhaling!’

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

minder stress?
reserveer HIER
je 1ste AFSPRAAK