Wat is ademwerk?

Wat is ademwerk?

Ademwerk (of breathwork genoemd in het Engels) is een verzamelnaam voor (het beoefenen van) verschillende ademhalingstechnieken en -oefeningen.

Waarbij door een bewuste(re) ademhaling, invloed wordt uitgeoefend op je autonome zenuwstelsel om zodoende een diversiteit aan gezondheidsvoordelen te activeren.

Ademwerk is een natuurlijke manier om binnen enkele seconden je fysieke, mentaal en emotionele of spirituele toestand te beïnvloeden.

Het omvat diverse technieken om de stroom van je ademhaling te reguleren en je lichaam en geest weer in balans te brengen.

De ademhalingsoefeningen kunnen zowel eenvoudig, rustig als (heel) intens zijn.

natuurlijk loes gratis ebook met ademoefeningen

Verschillende benaderingen van ademwerk

Binnen de fascinerende wereld van ademwerk zijn er ook nog verschillende benaderingen en stromingen te herkennen.

Elke benadering van ademwerk heeft zijn eigen specifieke technieken en filosofieën. Maar ze hebben allemaal gemeen dat ze de ademhaling als een krachtig instrument beschouwen om verandering en heling te faciliteren.

Je leeft zoals je ademt
en ademt zoals je leeft!

Enkele voorbeelden van ademwerk benaderingen zijn;

 • Transformational Breath
 • Wim Hof-methode
 • Holotropic Breathwork
 • Rebirthing Breathwork

Hoe werkt ademwerk?

Je autonome zenuwstel bestaat uit het sympathische zenuwstelsel dat zorgt voor de “vecht-vlucht of bevries” reactie. En het parasympathische zenuwstelsel wat zorgt voor ontspanning en rust.

Door met ademwerk of breathwork bewust je ademhaling te veranderen, kan jij direct invloed uitoefenen op je autonome zenuwstelsel en daarmee dus ook indirect op je sympathisch of parasympathisch zenuwstelsel.

Minder stress

Als jij een diepe en langzame ademhalingen beoefend, dan stimuleer je (indirect) je parasympathische zenuwstelsel, wat (uiteindelijk) leidt tot een gevoel van ontspanning, rust en herstel.

<<< LEESTIP: Verminder je stress met je ademhaling >>>

Deze ademhaling kan je helpen bij het verminderen van stress, het verlagen van je hartslag en bloeddruk en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn en geluk.

Energieboost

Met een snelle en oppervlakkige ademhalingen, beïnvloed je je sympathische zenuwstelsel. Wat (net als in een stressvolle situatie) kan leiden tot een verhoogde hartslag, een versnelde ademhaling en een gevoel van spanning en alertheid.

Deze ademhaling kan je helpen om je een flinke energieboost en meer focus te geven. Altijd handig bij een middagdip of voor een belangrijke vergadering. Dan heb je zeker geen Red Bull meer nodig!

Door bewust te ademen,
kan jij je gezondheid veranderen!

Natuurlijk is dit een zeer vereenvoudigde uitleg en is de interactie tussen ademhaling en je autonome zenuwstelsel veel complexer.

Maar belangrijk om te onthouden is dat jij met je ademhaling direct invloed hebt op je autonome zenuwstelsel. Waardoor je dus kan ‘kiezen’ in welke staat van paraatheid of ontspanning je lichaam komt.

De Kracht van ademwerk!

Zoals hierboven beschreven reageert je zenuwstelsel dus op ‘HOE’ jij ademt.

Jij doet een bepaalde ademhalingstechniek (input), je complex en wonderbaarlijk zenuwstelsel (black box) reageert daar op. En uiteindelijk brengt het je lichaam in een bepaalde (output) ‘staat-van-zijn’.

Zo kan je ontspannen zijn, bruisen van de energie of zeer gefocust.

natuurlijk loes - inademen zorgt voor andere staat van zijn

Helder tot zover? Dan kunnen we nog een stapje verder gaan! Want jouw (output) ‘staat-van-zijn’, bepaalt weer welke acties jij wel of niet gaat oppakken:

 • Ben je ontspannen? Dan wil je relaxen
 • Bruis je van de energie? Dan wil je actie
 • Ben je gefocust? Dan wil je nog wat leren of werken

En in dit eenvoudige principe, ligt de kracht van je ademhaling! Jij hebt dus met je ademhaling invloed op de uiteindelijke acties die jij wel of niet gaat doen.

Ook kan je het dus helemaal omdraaien. Als je ontspannen wilt zijn, dan weet je dus welke ademhaling daarvoor zorgt. En heb je een energieboost nodig, dan beoefen je weer een andere ademhaling. Krachtig toch!

Haal adem, laat los
en kijk wat er gebeurt!

Wil  je een keer laagdrempelig ervaren wat een ademhalingstechniek met je kan doen? Dan ben ik er voor jou als Masterful Breathcoach en kan je een eerste ademsessie bij mij boeken.

De gezondheidsvoordelen van ademwerk

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van ademwerk (of breathwork). Daardoor komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat je met ademtechnieken en een bewuste ademhaling écht gezondheidsvoordelen kan ervaren.

Zo toont een onderzoek uit 2016 aan dat mensen, die dagelijks een buikademhaling doen, zich minder angstig voelen. En een onderzoek uit 2018 heeft aangetoond dat je een betere nachtrust ervaart, als je rustige ademhalingsoefeningen doet voor het slapen gaan.

Over het algemeen kan je wel zeggen dat ademwerk zorgt voor een betere uitwisseling van zuurstof en kooldioxide. Hierdoor verbeter je de zuurstoftoevoer naar je cellen en kunnen deze op zijn beurt, weer beter werken.

natuurlijk loes - als ademcoach kan ik je deze voordelen geven

De voordelen van ademwerk zijn dus écht gigantisch en je kan ze verdelen in

 • fysieke voordelen
 • mentaal & emotionele voordelen
 • spirituele voordelen

Wat jij nog móet weten over ademwerk!

Ademwerk kan een waardevolle aanvulling zijn op je algehele welzijn, maar het is belangrijk om het te beschouwen als complementair of ondersteunend.

Ik wil benadrukken dat ademwerk nóóit bedoeld is als vervanging voor medicatie of andere medische behandelingen!

En omdat met name het diepere en verbonden ademwerk intense fysieke, mentaal & emotionele en spirituele emoties en ontladingen teweeg kan brengen. Is het belangrijk om altijd naar je eigen lichaam te luisteren en je eigen grenzen te respecteren tijdens het ademwerk.

natuurlijk loes start met ademcoaching

Wat ik als ademcoach voor jou kan doen?

Als ademcoach ben ik je gids in de wereld van ademwerk. Ik maak je bewust(er) van je ademhaling en de genezende kracht hiervan.

Maar ik leer je ook over de vernietigende kracht van je ademhaling, geef je ademhalingsoefeningen en -technieken en draag zorg voor het behalen van je persoonlijke doelen.

En vrijwel alle persoonlijke doelen die mijn coachees hebben, kan ik verdelen in fysieke, mentaal & emotionele of spirituele doelen. Enkele voorbeelden zijn:

Fysieke doelen

 • meer energie
 • betere nachtrust
 • minder hoofdpijn

Mentaal & Emotionele doelen 

 • minder stress en angsten
 • minder piekeren en meer rust in je hoofd
 • verbeterde focus en concentratie

Spirituele voordelen    

 • in het moment leven
 • meer bewustzijn voor alles om je heen
 • meer verbinding voelen met je lichaam & geest

Aan welke van bovenstaande persoonlijke doelen zou jij willen werken door middel van ademcoaching?!

Neem een diepe adem en begin vandaag nog je reis naar een gezonder, gelukkiger en meer vervuld leven.

Marloes Hoevenaars
adem, stress & burn-outcoach

marloes@natuurlijkloes.nl
contactformulier

en nu even ophouden met maar doorgaan

Wat anderen ook willen weten:

Een normale ademhaling is wanneer je rustig en gelijkmatig inademt en uitademt zonder te veel inspanning.

Dit gebeurt meestal zonder dat je er echt over hoeft na te denken. Je ademt gewoon in en uit op een ontspannen manier, waarbij je buik en borst zich op een natuurlijke manier uitbreiden en samentrekken terwijl je ademt.

Een normale ademhaling voorziet je lichaam van voldoende zuurstof en helpt om kalm en ontspannen te blijven.

Ga naar blog ‘Wat is een normale ademhaling?’

Een verkeerde ademhaling is wanneer je ademhaling onregelmatig, oppervlakkig of gespannen is.

Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld snel en oppervlakkig ademt, je adem inhoudt of je buik niet laat uitzetten bij het inademen.

Een verkeerde ademhaling kan leiden tot stress, spanning en andere gezondheidsproblemen omdat het niet genoeg zuurstof aan je lichaam levert en je zenuwstelsel uit balans kan brengen.

Het is belangrijk om bewust te worden van een verkeerde ademhaling en te leren hoe je weer een natuurlijke, ontspannen ademhaling kunt bereiken.

Meer lezen over een goede of verkeerde ademhaling …

Er zijn tientallen ademhalingstechnieken, die worden gebruikt bij meditatie of door een ademhalingstherapeut of -coach. Teveel om allemaal te beschrijven.

Maar enkele zeer bekende zijn:

 • Buteyko ademhaling
 • Anapansati
 • 4-7-8 ademhaling
 • Wim Hof methode
 • Transformational breath
 • Hartcoherentie ademtechniek

Meer lezen over deze ademhalingstechnieken of er zelfs eentje doen …

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

start hier
met je eerste
ADEMSESSIE