Hoelang duurt een

een burn-out?

Hoelang duurt een burn-out?

Volgens ArboNed, een van Nederlands grootste Arbodiensten, duurt een burn-out minimaal 3 maanden tot gemiddeld 8 maanden. Maar het is mijn ervaring dat het (volledig) herstellen van een burn-out kan oplopen tot méér dan 2 jaar!

Duurt het herstel van een burn-out zo lang? Jazeker! Het is belangrijk om te begrijpen dat een burn-out de absolute noodrem is, die je lichaam heeft aangetrokken.

Je hebt maanden en misschien zelfs wel jarenlang alle stresssignalen, die je lichaam heeft afgegeven, genegeerd of afgedaan met “Dat gaat vanzelf wel weer over.” Er is dus absoluut géén Quick-Fix of magische wonderpil, waardoor jij morgen van je burn-out af bent.

Wel is er de mogelijkheid om je herstel en beterschap op een gezonde en duurzame manier te versnellen. Wil jij die uitdaging wil aangaan en de bijbehorende verantwoordelijkheid oppakken?

Lees dan mijn blog “Kan ik sneller herstellen van mijn burn-out?”

Wat bepaalt de lengte van mijn burn-out?

Niemand kan je dus precies antwoord geven op de vragen; “Hoelang zit ik thuis met een burn-out?” of “Hoelang kan ik niet werken met een burn-out?”

Wel kan ik je uit mijn ervaring als adem, stress en burn-outcoach enkele factoren noemen, die samen opgeteld een goede inschatting maken over de lengte van je burn-outtraject.

Hoelang je burn-out duurt, wordt mede bepaald door;

 • de periode van stress & spanningen vóór je burn-out
 • de zwaarte van jouw burn-out
 • de omstandigheden waarin jij jezelf nu bevindt
 • jouw persoonlijke eigenschappen

natuurlijk loes - versla je burnout in 3 stappen stap 1

De periode van stress en spanningen vóór een burn-out

De lengte van deze periode (de pre-burn-out fase) heeft een aanzienlijke invloed op de uiteindelijke duur van je burn-out herstelproces.

Langdurige, ongezonde stress en spanningen kunnen namelijk leiden tot;

 • fysieke, emotionele en mentale uitputting zoals; vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen en angsten
 • verminderde weerstand en veerkracht
 • (negatieve) veranderingen in je hersenen en psychologie
 • ongezonde gewoonten en gedragspatronen

En je zult begrijpen dat hoe langer jij hinder hebt ondervonden van deze symptomen in de pre-burn-out fase. Des te complexer en dus langer het herstel van je burn-out duurt.

Want je moet, naast het vinden van de oorzaken en aanleidingen van je burn-out, ook gaan werken aan de bijkomende symptomen.

De zwaarte van je burn-out

Heb je een burn-out light of burn-out XL? Hoelang je burn-out duurt is ook afhankelijk van de zwaarte en intensiteit van je burn-out.

Een zeer heftige burn-out gaat vaak gepaard met ernstigere fysieke en mentale uitputting. Je lichaam en geest hebben aanzienlijk meer geleden door de langdurige overbelasting en stress. Het kost dus ook weer meer tijd en energie om op te bouwen en je balans te herstellen.

Bij een ernstige burn-out kunnen ook verschillende lichamelijke systemen heftiger ontregeld raken, zoals het immuunsysteem, het hormonale systeem en het zenuwstelsel. Het herstellen van deze systemen vraagt ook meer tijd.

Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent.
Je krijgt stress omdat je perfect wil zijn!

Ook kan een burn-out XL meer negatieve veranderingen hebben aangebracht in je levensstijl, werkpatronen en denkgewoonten. Vanzelfsprekend moet je ook tijd reserveren om deze veranderingen weer terug te brengen naar normaal.

En een zware burn-out kan ook ernstigere psychologische veranderingen teweegbrengen, zoals ernstige angst, depressie of andere mentale gezondheidsproblemen. Het behandelen van deze psychologische aspecten kan ook meer tijd vergen, dan bij een burn-out light.

De omstandigheden waarin jij je nu bevindt

De omstandigheden waarin je je bevindt, hebben aanzienlijke invloed op het antwoord van de vraag; “Hoelang duurt mijn burn-out?”

Zo kan een ondersteunende en begripvolle werkomgeving, door flexibiliteit bij werktijden, haalbare werklast en de mogelijkheid om tijdelijk minder te werken, het herstel van je burn-out bevorderen.

En een sterk sociaal netwerk van familie, vrienden en collega’s kan je weer helpen door het aanbieden van emotionele steun, begrip en aanmoediging, waardoor je veerkracht en motivatie groeit.

Maar als je sociaal netwerk weer een hoge druk, verwachtingen of verplichtingen oplegt, waarvan jij denkt dat je daar aan moet voldoen. Dan zal dit je herstelproces weer vertragen.

Het mooie van afstand nemen,
is dat het je dichterbij brengt!

Ook of je alleenstaand bent of samenwonend heeft invloed op hoelang je burn-out duurt. Kijk maar eens naar de samenstelling van je gezin (kinderen, leeftijd, …) en de verantwoordelijkheden die je hebt binnen je gezin.

Zelfs je financiële situatie kan van invloed zijn op hoelang je burn-out duurt. Zorgen over je financiën kunnen namelijk druk en stress toevoegen tijdens je herstelproces. Terwijl financiële stabiliteit je in staat stel om jezelf volledig te consenteren op je eigen herstel.

Jouw persoonlijke eigenschappen

Je persoonlijke eigenschappen hebben er (grotendeels) voor gezorgd dat je een burn-out hebt. En bepalen nu ook hoelang je burn-out duurt.

Wil jij weten hoe je persoonlijke eigenschappen je herstelproces kunnen versnellen? Lees dan mijn blog “Kan ik sneller herstellen van mijn burn-out?”

Met persoonlijke eigenschappen bedoel ik bijvoorbeeld; je zelfbewustzijn, je doorzettingsvermogen, hoe goed je voor jezelf zorgt en de mate van je oprechte zelfreflectie.

Niets in de wereld kan je zoveel zorgen geven,
als je eigen gedachten!

Stel jezelf maar eens onderstaande vragen en bedenk dan of een ‘ja’ of een ‘nee’ als antwoord je herstelproces versneld of juist vertraagd;

 • sta ik open voor oprechte zelfreflectie?
 • ben ik bereid de oplossing bij mezelf te zoeken?
 • durf ik de echte verantwoordelijkheid te nemen?
 • accepteer ik mijn burn-out?
 • durf ik om (professionele) hulp te vragen?
 • heb ik weerstand tegen veranderingen?
 • geef ik graag anderen de schuld?
 • blijf ik liever in de rol van slachtoffer zitten?
 • zorg ik (eten, bewegen, slapen, geen alcohol, …) goed voor mezelf

natuurlijk loes - versla je burnout in 3 stappen stap 3

Wat ik voor je kan doen als jij een burn-out hebt?

Ik kan je niet precies vertellen “Hoelang duurt een burn-out?” Maar ik kan je wel helpen en ondersteunen bij het herstellen van je burn-out.

Maar jij bent en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je herstel & beterschap! Want jij mag:

 • aan de slag gaan met jezelf en je ego
 • nieuwe inzichten ontdekken
 • met een andere bril naar de werkelijkheid kijken
 • je meningen en overtuigingen bijstellen
 • je persoonlijke waarden (her)ontdekken
 • uit je slachtofferrol komen
 • verantwoordelijkheid moeten nemen over je eigen leven
 • gedragsverandering in gang zetten
 • een nieuwe vaarrichting moeten gaan bepalen
 • keuzes maken die daarbij horen
 • knopen doorhaken en moeilijke beslissingen maken

Zo ga jij ervoor zorgen voor een duurzaam herstel en beterschap van je burn-out. En word je wie je bent en niet wie je wilt zijn!

Marloes Hoevenaars
adem, stress & burn-outcoach
marloes@natuurlijkloes.nl

ik vind je geweldig, nu jij jezelf nog!

© Copyright Natuurlijk Loes | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

burn-out verslaan
in 3 stappen?
maak hier de afspraak