Stress
Wat is stress?
Stress is een reactie van je lichaam op situaties die als uitdagend of bedreigend worden ervaren. Het is eigenlijk een overlevingsmechanisme dat oorspronkelijk is ontwikkeld om je te helpen reageren op gevaarlijke situaties.
Wanneer je lichaam stress ervaart, wordt het “vecht-of-vlucht”-systeem geactiveerd.
Dit systeem zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te vechten tegen de bedreiging of ervan weg te rennen.
Dit kan leiden tot verhoogde hartslag, snellere ademhaling en gespannen spieren, allemaal bedoeld om je te helpen in actie te komen.
Meer lezen over stress …
Wat is gezonde stress?
Over het algemeen kan je zeggen dat ‘acute stress’ de gezonde variant is. Acute stress wordt namelijk gekenmerkt door de korte duur van de stressperiode. De stressreactie komt ineens op (kan heftig zijn) en verdwijnt vrij snel daarna weer.
Je hartslag gaat weer naar beneden, je ademhaling gaat terug naar normaal, je voelt je spieren weer ontspannen, de aangemaakte adrenaline verdwijnt uit je bloedcirculatie en je cortisolniveau zakt weer naar een normaal niveau. Je lichaam heeft zich weer hersteld!
Meer lezen over gezonde stress …
Wat is ongezonde stress?
Chronische stress is ongezonde stress omdat je lichaam bij chronische stress langdurig, steeds terugkerend en aanhoudend (soms zelfs wel dagelijks!) in de stressmodus staat.
Het gevaar bij chronische stress is dat jouw lichaam geen of veel te weinig momenten van rust en herstel kent. Hierdoor kan het stresshormoon cortisol niet meer zakken tot het normale en gezonde niveau.
Meer lezen over ongezonde stress …
De oorzaak van stress?
Stress heeft verschillende oorzaken, maar je kunt ze over het algemeen in twee categorieën verdelen: externe en interne factoren.
Externe factoren:
Dit zijn situaties en gebeurtenissen buiten jezelf die stress kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn deadlines op het werk, financiële problemen, relatieproblemen, verkeersopstoppingen en gezondheidsproblemen bij jou of je dierbaren.
Interne factoren:
Deze hebben te maken met hoe je met externe situaties omgaat en hoe je ze interpreteert. Dit omvat je gedachten, overtuigingen en emoties. Als je bijvoorbeeld constant piekert over toekomstige problemen of als je perfectionistisch bent en hoge verwachtingen hebt van jezelf, kan dit leiden tot interne stress.
Het belangrijkste is dat stress subjectief is. Dit betekent dat wat voor de ene persoon stressvol is, dat niet noodzakelijk sressvol is voor een ander. Iemands persoonlijkheid, copingvaardigheden en levensomstandigheden spelen allemaal een rol bij hoe ze stress ervaren en ermee omgaan.
Hoe herken ik stress?
Stress herken je door te letten op veranderingen in je lichaam, emoties, denkwijze en gedrag als reactie op (langdurige) drukke of moeilijke situaties.
En door (weer) te leren luisteren naar je lichaam en aandacht te hebben voor de waarschuwingssignalen die worden afgegeven.
Zo kan je stress het beste herkennen!
Lees meer over hoe herken ik stress
Van stress naar een burn-out?
Het is belangrijk om te begrijpen dat stress en een burn-out verschillende stadia zijn, en niet iedereen met stress zal een burn-out ontwikkelen. Hier is een eenvoudige uitleg van hoe stress kan evolueren naar een burn-out:
Aanhoudende stress:
In het begin ervaar je mogelijk langdurige stress als gevolg van werk, persoonlijke problemen, of andere factoren. Je lichaam activeert het “vecht-of-vlucht”-systeem om met deze stress om te gaan.
Onvoldoende herstel:
Als je niet voldoende tijd neemt om te herstellen van de stressvolle situaties en je lichaam en geest rust te geven, kan de stress blijven opstapelen.
Uitputting:
Na verloop van tijd kan je lichaam en geest uitgeput raken door de aanhoudende stressreactie. Je begint symptomen te ervaren zoals vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen en emotionele uitputting.
Verminderde veerkracht:
Je vermogen om met stress om te gaan neemt af. Kleine stressoren die je eerder gemakkelijk aankon, lijken nu overweldigend.
Burn-out:
Als deze cyclus van aanhoudende stress en onvoldoende herstel blijft doorgaan, kan dit uiteindelijk leiden tot een burn-out.Dit wordt gekenmerkt door ernstige uitputting, verminderde prestaties op het werk, emotionele instabiliteit en zelfs fysieke symptomen.
Meer lezen over de stappen naar een burn-out …
Heb ik stress?
De stresssignalen die door je lichaam worden afgegeven, beginnen klein en onschuldig. Je kent het wel. Een beetje spierpijn, wat meer en vaker last van hoofdpijn, je slaapt de laatste tijd wat minder goed en je bent wat sneller geïrriteerd dan normaal. En deze klachten koppel je (in het begin) natuurlijk niet aan stress, spanning of druk.
Belangrijk is daarom ook, dat je regelmatig de tijd neemt om eens een half uur je ogen dicht te doen en jezelf de volgende vragen te stellen:
- wat voel ik?
- wat denk ik?
- herken ik stresssignalen?
- houd ik van mezelf?
En als je dan eerlijk tegen jezelf bent, kan jij heel goed zelf bepalen of jij op dit moment druk, spanningen of stress ervaart.
Meer lezen over het hebben van stress …
Wat te doen bij stress?
Bij stress zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om jezelf te helpen ontspannen en beter om te gaan met stressvolle situaties. Hier enkele voorbeelden;
Diepe ademhaling:
Adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Herhaal dit enkele keren. Diepe ademhaling kalmeert je zenuwstelsel en vermindert stress.
Beweging:
Ga voor een korte wandeling, doe wat rek- en strekoefeningen of doe aan lichte lichaamsbeweging. Dit helpt bij het vrijgeven van endorfines, die je humeur verbeteren.
Mindfulness en meditatie:
Neem enkele minuten de tijd om je aandacht te richten op het hier en nu. Dit kan helpen om piekeren en angst te verminderen.
Ontspanningsoefeningen:
Probeer technieken zoals progressieve spierontspanning of visualisatie om je spieren te ontspannen en stress los te laten.
Tijd voor jezelf:
Maak tijd vrij voor activiteiten waarvan je geniet, zoals lezen, luisteren naar muziek, hobby’s of tijd doorbrengen met geliefden.
Plannen en organisatie:
Maak een lijst van taken en plan je dag. Dit kan helpen om gevoelens van overweldiging te verminderen.
Gezonde levensstijl:
Zorg voor gezond eten & drinken, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging. Dit versterkt je weerbaarheid tegen stress.
Hulp zoeken: Als stress aanhoudt en je moeite hebt om ermee om te gaan, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij mij als adem, stress en burn-out coach.
Reserveer je eerste afspraak voor stressmanagement!
Hoe kan ik stress verminderen?
Stress verminderen kan op verschillende eenvoudige manieren worden bereikt. Hier enkele voorbeelden:
Ademhalingsoefeningen:
Neem even de tijd om diep en rustig in te ademen door je neus en langzaam uit te ademen door je mond. Dit kalmeert je zenuwstelsel en vermindert stress.
Lichamelijke activiteit:
Regelmatige lichaamsbeweging, zelfs een korte wandeling, kan helpen stress te verminderen door endorfines vrij te geven, de natuurlijke stemming-verbeterende chemicaliën van je lichaam.
Mindfulness en meditatie:
Oefen mindfulness door je bewust te concentreren op het huidige moment. Meditatie kan je helpen stress te verminderen door je geest te ontspannen en negatieve gedachten los te laten.
Ontspanningsoefeningen:
Probeer technieken zoals progressieve spierontspanning of visualisatie om lichamelijke spanning te verminderen.
Tijd voor jezelf: Plan tijd in je dag voor activiteiten waarvan je geniet, zoals lezen, luisteren naar muziek of tijd doorbrengen met vrienden en familie.
Gezonde levensstijl:
Eet evenwichtig, slaap voldoende en vermijd overmatig gebruik van cafeïne, alcohol en tabak. Een gezonde levensstijl helpt je lichaam en geest beter om te gaan met stress.
Plannen en organiseren:
Maak lijsten van taken en organiseer je dag. Dit kan helpen bij het verminderen van gevoelens van overweldiging.
Stel grenzen:
Leer “nee” zeggen wanneer nodig en wees realistisch over wat je aankunt.
Hulp zoeken:
Als stress aanhoudt en je het moeilijk vindt om ermee om te gaan, overweeg dan professionele hulp bij mij als adem, stress- en burn-out coach.
Ga naar blog ‘stress verminderen’
Maakt gezonde stress mijn lichaam sterker?
Gezonde stress kan je sterker maken!
Net zoals je spieren sterker worden door regelmatig te trainen, kan je veerkracht tegen stress toenemen door af en toe een gezonde stresservaring te hebben.
Hier is hoe het werkt:
Uitdaging en groei:
Gezonde stress daagt je uit om met nieuwe situaties om te gaan. Dit kan je helpen te groeien, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen op te bouwen.
Adaptatie:
Wanneer je geconfronteerd wordt met gezonde stress en je leert ermee om te gaan, ontwikkelt je lichaam en geest strategieën om stress te beheren. Dit maakt je veerkrachtiger.
Zelfvertrouwen:
Telkens wanneer je met gezonde stress omgaat en succesvol bent, bouw je meer vertrouwen in jezelf op. Dit zelfvertrouwen kan je helpen om toekomstige uitdagingen met meer kalmte aan te pakken.
Balans en groei:
Het is belangrijk om een balans te vinden tussen gezonde stress en ontspanning. Als je de juiste balans vindt, kan gezonde stress je sterker maken en je helpen om beter met het leven’s uitdagingen om te gaan.
Ga naar blog ‘gezonde stress maakt je lichaam & geest elke dag sterker’
Geeft de lente minder stress?
De lente brengt positieve veranderingen in het weer en de omgeving met zich mee, wat kan bijdragen aan een verminderd stressniveau en een beter welzijn.
De lente kan zorgen voor minder stress door de volgende redenen:
Meer zonlicht:
In de lente zijn er langere dagen en meer zonlicht. Zonlicht kan je stemming verbeteren en de productie van het gelukshormoon serotonine stimuleren, waardoor je minder vatbaar bent voor stress.
Buiten zijn:
Het aangename weer nodigt uit om naar buiten te gaan. Tijd doorbrengen in de natuur en buitenlucht inademen kan stress verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen.
Meer beweging:
De lente is een geweldige tijd om actief te worden. Je kunt wandelen, fietsen, tuinieren en andere buitenactiviteiten ondernemen, wat je fysieke gezondheid verbetert en stress vermindert.
Nieuw begin:
De lente wordt vaak geassocieerd met vernieuwing en frisheid. Dit kan een gevoel van hoop en positiviteit bevorderen, wat stress kan verminderen.
Vitamine D:
Meer zonlicht betekent meer vitamine D, wat belangrijk is voor je gezondheid en welzijn. Vitamine D-tekort is in verband gebracht met een verhoogd risico op depressie en stress.
Ga naar blog ‘meer lente geeft minder stress’
Ben ik wel eerlijk als ik stress heb?
Wanneer je stress ervaart, ben je soms niet altijd eerlijk om eenvoudige redenen:
Bescherming:
Soms wil je anderen niet lastigvallen met je problemen of hen ongerust maken. Je denkt dat het beter is om je stress voor jezelf te houden om anderen te beschermen.
Vermijden van oordeel:
Je kunt bang zijn voor negatieve reacties of oordelen van anderen als je je stress openlijk deelt. Dit kan leiden tot terughoudendheid om eerlijk te zijn over wat je doormaakt.
Zelfbeeld:
Stress kan je zelfbeeld beïnvloeden. Je wilt misschien de schijn ophouden dat alles goed gaat, omdat je jezelf niet als zwak of incapabel wilt zien of laten zien.
Schaamte:
Soms brengt stress gevoelens van schaamte met zich mee, vooral als het gaat om persoonlijke zaken of fouten die je hebt gemaakt. Dit kan je motiveren om je stressverborgen te houden.
Onzekerheid:
Je weet misschien niet zeker hoe anderen zullen reageren als je je stress deelt, en dit kan je terughoudend maken om eerlijk te zijn over wat je doormaakt.
Ga naar blog ‘ben jij wel eerlijk als je stress hebt’
Waarom is mijn hoofd zo druk en onrustig?
Als je hoofd druk aanvoelt bij stress, komt dat vaak door verschillende redenen die op een eenvoudige manier kunnen worden uitgelegd:
Overweldigende gedachten:
Stress kan ervoor zorgen dat je hoofd gevuld raakt met talloze gedachten en zorgen. Deze gedachten kunnen zich opstapelen en moeilijk te beheersen zijn.
Piekeren over de toekomst:
Stress kan je zorgen laten maken over wat er in de toekomst kan gebeuren. Dit kan leiden tot een overvol hoofd met ‘wat als’-scenario’s.
Constante alertheid:
Stress activeert je zenuwstelsel, waardoor je alert blijft om met de stressvolle situatie om te gaan. Dit kan leiden tot een voortdurende staat van paraatheid en gedachten die constant racen.
Fysieke spanning:
Stress kan leiden tot spierspanning, ook in je nek en schouders. Dit kan ongemak veroorzaken en bijdragen aan het gevoel van een druk hoofd.
Emotionele belasting:
Stress gaat vaak gepaard met intense emoties, zoals angst, woede of verdriet. Deze emoties kunnen je hoofd druk maken omdat je ze probeert te verwerken.
Informatie-overload:
In onze moderne wereld worden we vaak blootgesteld aan veel informatie en prikkels. Stress kan het moeilijk maken om deze informatie te filteren, waardoor je hoofd overbelast raakt.
Ga naar blog ‘Waarom is mijn hoofd zo druk en onrustig?’
Wat is het gevaar van onrust en drukte in je hoofd?
Onrust en drukte in je hoofd is zeker niet zonder gevaar! Hieronder enkele voorbeelden, die een (langdurig) druk en onrustig hoofd tot gevolg kunnen hebben;
Overweldiging:
Als je hoofd te druk is, kan het overweldigend worden. Te veel gedachten en zorgen tegelijkertijd kunnen leiden tot verwarring en stress.
Minder focus:
Een druk hoofd maakt het moeilijk om je te concentreren op belangrijke taken. Dit kan je productiviteit verminderen en problemen op het werk of in het dagelijks leven veroorzaken.
Slechte besluitvorming:
Te veel ronddwalende gedachten kunnen je vermogen om weloverwogen beslissingen te nemen beïnvloeden. Dit kan leiden tot impulsieve keuzes of het vermijden van beslissingen.
Toename van stress:
Een druk hoofd kan je stressniveau verhogen. Dit kan leiden tot angst, slapeloosheid en lichamelijke gezondheidsproblemen als het niet wordt aangepakt.
Verlies van rust:
Een rustige geest is belangrijk voor ontspanning en herstel. Een druk hoofd kan je slaap verstoren en je vermoeid maken.
Negatieve impact op relaties:
Als je hoofd te druk is, kan dit leiden tot verminderde communicatie en begrip in je relaties met anderen.
Ga naar blog ‘Het gevaar van onrust en drukte in je hoofd!’
Hoe krijg ik (weer of meer) rust in mijn hoofd?
5 impactvolle tips voor méér rust in je hoofd!
- Reserveer piekertijd
- Schrijf het van je af
- Haal eens adem
- Sport of beweeg
- Vraag hulp!
Ga naar blog ‘Hoe krijg ik (weer of meer) rust in mijn hoofd?
Paniekaanvallen door stress!
Paniekaanvallen door stress kunnen ontstaan door;
Overstimulatie van het zenuwstelsel:
Wanneer je onder veel stress staat, kan je zenuwstelsel overprikkeld raken. Dit betekent dat het constant ‘aan’ staat en je lichaam klaarmaakt om met een bedreiging om te gaan.
Fight-or-flight-reactie:
Je lichaam activeert de “vecht-of-vlucht”-reactie, die fysieke veranderingen veroorzaakt, zoals versnelde hartslag, snelle ademhaling en verhoogde bloeddruk. Dit is bedoeld om je te helpen in gevaarlijke situaties, maar het kan ook optreden bij stress.
Fysiologische reactie:
De fysieke symptomen die gepaard gaan met de “vecht-of-vlucht”-reactie kunnen angstaanjagend zijn. Als je deze symptomen niet begrijpt, kun je bang worden dat er iets ernstigs aan de hand is, wat op zichzelf angst en paniek kan veroorzaken.
Cyclische angst:
Als je eenmaal een paniekaanval hebt gehad als gevolg van stress, kan de angst om een nieuwe aanval te krijgen, de stress verder versterken. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van stress en paniekaanvallen.
Psychologische factoren:
Stress kan ook psychologische spanning veroorzaken, zoals zorgen over werk, relaties of financiën. Deze zorgen kunnen bijdragen aan paniekgevoelens.
Kan ik tandenknarsen door stress?
JA!
Er zijn verschillende oorzaken voor tandenknarsen te benoemen. Maar de meest voorkomende oorzaken van tandenknarsen, zijn te vinden binnen jouw emotionele factoren.
Stress, spanningen, angsten, woedes, frustraties, onverwerkte emoties en trauma’s, zorgen er voor dat jij (on)bewust tandenknarst en je gebit blijvende schade toebrengt.
Ga naar blog ‘Tandenknarsen door stress!’
Ademhalen
Wat is ademwerk?
Ademwerk is een praktijk waarbij je bewust en gericht ademt om je lichaam en geest te beïnvloeden.
Het omvat verschillende ademhalingstechnieken die kunnen helpen bij stressvermindering, emotionele verwerking en fysiek welzijn.
Deze technieken kunnen je ademhaling verdiepen, vertragen of op andere manieren aanpassen om je te helpen ontspannen, energie te stimuleren of emotionele blokkades los te laten.
Ademwerk wordt vaak gebruikt voor persoonlijke groei, ontspanning en het bevorderen van emotioneel welzijn.
Meer lezen over ‘Wat is ademwerk?
Wat zijn de voordelen van een gezonde ademhaling?
De gezondheidsvoordelen van een goede ademhaling zijn zo gigantisch groot, dat je jezelf soms afvraagt waarom niet meer mensen dit weten en gebruik maken van dit eenvoudig en krachtig wapen dat je altijd en overal bij je hebt.
Een goede ademhaling geeft gezondheidsvoordelen op de volgende niveaus:
- Fysiek
- Mentaal & Emotioneel
- Spiritueel
Meer lezen over de gezondheidsvoordelen van ademhalen …
Hoe krachtig is mijn ademhaling?
Je ademhaling is een krachtig instrument dat je, naast ademhalen om zuurstof binnen te krijgen, kunt gebruiken om je lichamelijke en geestelijke toestand te beïnvloeden en te verbeteren.
Denk bijvoorbeeld aan;
Stressvermindering:
Een diepe, langzame ademhaling kan stress verminderen door het parasympathische zenuwstelsel te activeren, wat ontspanning bevordert.
Energieboost:
Snelle, oppervlakkige ademhaling kan je een energieboost geven door het sympathische zenuwstelsel te activeren, vergelijkbaar met wat er gebeurt in stressvolle situaties.
Emotionele balans:
Je ademhaling kan helpen bij het reguleren van emoties. Bewust ademen kan je helpen om kalmte en helderheid te bereiken.
Concentratie:
Een gerichte ademhaling kan je concentratie verbeteren en je helpen om helder te denken.
Gezondheid:
Ademwerk kan de zuurstofuitwisseling in je lichaam verbeteren, wat gunstig is voor je algehele gezondheid.
Wat is hyperventilatie?
Hyperventilatie betekent letterlijk overmatige (hyper) ademhaling (ventilatie). Je ademt dus meer of sneller dan de normale 10 – 12 ademteugen per minuut die je lichaam nodig heeft in rustmodus.
En wanneer je sneller ademt dan je lichaam op dat moment nodig heeft. De uitwisseling van zuurstof (O2) en koolstofdioxide (C02), dat wat er gebeurt in jouw longen, zal niet optimaal zijn. Hierdoor stijgt het zuurstofgehalte in je bloed en neemt het koolzuurgehalte af.
Wanneer het koolzuurgehalte afneemt en te laag wordt, kan dat voor klachten zorgen. Het (te) lage koolzuurgehalte zorgt dus voor de kenmerkende symptomen van hyperventilatie.
Meer lezen over hyperventilatie …
Wat is een verkeerde ademhaling?
Een verkeerde ademhaling is wanneer je ademhaling onregelmatig, oppervlakkig of gespannen is.
Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld snel en oppervlakkig ademt, je adem inhoudt of je buik niet laat uitzetten bij het inademen.
Een verkeerde ademhaling kan leiden tot stress, spanning en andere gezondheidsproblemen omdat het niet genoeg zuurstof aan je lichaam levert en je zenuwstelsel uit balans kan brengen.
Het is belangrijk om bewust te worden van een verkeerde ademhaling en te leren hoe je weer een natuurlijke, ontspannen ademhaling kunt bereiken.
Meer lezen over een goede of verkeerde ademhaling …
Welke ademhalingstechnieken zijn er?
Er zijn tientallen ademhalingstechnieken, die worden gebruikt bij meditatie of door een ademhalingstherapeut of -coach. Teveel om allemaal te beschrijven.
Maar enkele zeer bekende zijn:
- Buteyko ademhaling
- Anapansati
- 4-7-8 ademhaling
- Wim Hof methode
- Transformational breath
- Hartcoherentie ademtechniek
Meer lezen over deze ademhalingstechnieken of er zelfs eentje doen …
Waarom eerst ademhalen en dan pas medicijnen?
In veel gevallen kan het verbeteren van je ademhaling de eerste stap zijn om je gezondheid te optimaliseren, en medicijnen kunnen later worden overwogen.
Natuurlijke aanpak:
Je ademhaling is een natuurlijk proces dat je kunt beheersen en verbeteren zonder medicijnen. Dit maakt het een veilige en kosteneffectieve eerste stap.
Stressvermindering:
Ademhalingstechnieken kunnen stress verminderen, wat een belangrijke factor is bij veel gezondheidsproblemen. Minder stress kan helpen om symptomen te verlichten.
Bijwerkingen:
Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, variërend van mild tot ernstig. Door eerst je ademhaling te verbeteren, kun je mogelijk medicatie vermijden of verminderen, waardoor de kans op bijwerkingen afneemt.
Zuurstofvoorziening:
Een goede ademhaling zorgt voor een optimale zuurstofvoorziening in je lichaam, wat essentieel is voor celregeneratie en algehele gezondheid.
Ga naar blog ‘waarom je eerst moet ademhalen, vóórdat je medicijnen haalt’
Wat is een normale ademhaling?
Een normale ademhaling is wanneer je rustig en gelijkmatig inademt en uitademt zonder te veel inspanning.
Dit gebeurt meestal zonder dat je er echt over hoeft na te denken. Je ademt gewoon in en uit op een ontspannen manier, waarbij je buik en borst zich op een natuurlijke manier uitbreiden en samentrekken terwijl je ademt.
Een normale ademhaling voorziet je lichaam van voldoende zuurstof en helpt om kalm en ontspannen te blijven.
Ga naar blog ‘Wat is een normale ademhaling?’
Minder hoofdpijn door een betere ademhaling?
Als jij jezelf bewust wordt van je ademhaling en deze verbetert, dan kan jij je (onverklaarbare) hoofdpijn verminderen. Want er is een verrassend verband tussen stress, je ademhaling en je hoofdpijn.
Ga naar blog ‘Minder hoofdpijn door een betere ademhaling!’
Kan ik mijn paniekaanval beïnvloeden met mijn ademhaling?
Jazeker! Jij kan met je ademhaling een positieve invloed uitoefenen op je paniekaanvallen.
Want je ademhaling is verbonden met je lichaam en geest, door middel van je parasympatisch- en sympathisch zenuwstelsel.
En door het toepassen van de juiste ademtechniek kan jij;
- paniekaanvallen voorkomen
- paniekaanvallen laten verdwijnen
- of paniekaanvallen verminderen en beheersen
Ga naar blog ‘Paniekaanvallen verminderen door de juiste ademhaling’
Burn-Out
Wat is een burn-out?
In het Nederlands laat een burn-out zich het beste omschrijven als ‘opgebrand zijn’. En dit is dan ook precies hoe jij jezelf voelt, als je een burn-out hebt. Helemaal opgebrand!
Een burn-out is dus een lichamelijke en geestelijke aandoening, waarbij je emotioneel en fysiek uitgeput bent. Je voelt je vaak afstandelijk, je bent snel geïrriteerd bij andere personen, je presteert weinig tot niets meer en hebt geen vertrouwen meer in je eigen kunnen.
Meer lezen over een burn-out …
Hoe ontstaat een burn-out?
Een burn-out ontstaat wanneer je te lang en te intensief onder chronische stress staat. Dit gebeurt als je lichaam en geest voortdurend worden belast zonder voldoende hersteltijd.
Je stresssysteem raakt uit balans en begint overuren te draaien. Uiteindelijk raak je emotioneel, mentaal en fysiek uitgeput.
Hier is hoe het stap voor stap werkt:
Stressoren
Het begint met stressoren, zoals hoge werkdruk, persoonlijke problemen, of een combinatie van factoren die druk uitoefenen op je leven.
Stressreactie
Je lichaam reageert op deze stressoren door stresshormonen zoals cortisol vrij te geven. Dit is een natuurlijke reactie die je lichaam voorbereidt om te vechten of te vluchten.
Aanhoudende stress
Als de stressoren blijven bestaan en je geen tijd neemt om te herstellen, blijft je stressrespons actief. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in een constante staat van paraatheid verkeert.
Uitputting
Na verloop van tijd raakt je lichaam uitgeput omdat het niet ontspant en herstelt zoals het hoort. Je begint je moe, emotioneel leeg, en cynisch te voelen ten opzichte van je werk of andere verplichtingen.
Burn-out
Uiteindelijk bereik je het punt van burn-out, waarbij je niet langer in staat bent om normaal te functioneren. Je kunt zowel lichamelijke als mentale symptomen ervaren, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen en gevoelens van hulpeloosheid.
Meer lezen over het ontstaan van een burn-out …
De oorzaak van een burn-out?
Een burn-out wordt meestal veroorzaakt door langdurige en overmatige stress. Dit gebeurt wanneer je langdurig te veel van jezelf vraagt, zonder voldoende tijd te nemen voor herstel. Dit kan om verschillende redenen gebeuren:
Overbelasting
Je neemt te veel verantwoordelijkheden op je, zowel op het werk als in je persoonlijke leven. Hierdoor raak je constant overbelast.
Hoge verwachtingen
Je stelt hoge eisen aan jezelf en hebt vaak het gevoel dat je perfect moet presteren, waardoor de druk toeneemt.
Onvoldoende ondersteuning
Je hebt mogelijk onvoldoende steun van collega’s, vrienden of familie, wat kan bijdragen aan gevoelens van overweldiging.
Gebrek aan controle
Als je het gevoel hebt dat je weinig controle hebt over je werk of persoonlijke situatie, kan dit stress veroorzaken.
Gebrek aan herstel
Je neemt onvoldoende tijd om te ontspannen en te herstellen na periodes van stress. Dit verhoogt de kans op een burn-out.
Persoonlijke factoren
Sommige mensen zijn vatbaarder voor een burn-out vanwege persoonlijke kenmerken zoals perfectionisme, een neiging tot piekeren, of een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.
Meer lezen over de oorzaken van een burn-out …
Hoe herken ik een burn-out?
Een burn-out kun je herkennen aan verschillende signalen. Let op deze signalen;
Aanhoudende vermoeidheid
Als je voortdurend moe bent, zelfs na rust, kan dit een teken zijn van een burn-out.
Emotionele uitputting
Je kunt merken dat je snel geïrriteerd, gefrustreerd of emotioneel uitgeput raakt, zelfs door kleine dingen.
Verminderde prestaties
Je merkt dat je werk of andere verplichtingen steeds moeilijker aankan en je prestaties gaan achteruit.
Cynisme en distantie
Je kunt een afstand voelen ten opzichte van je werk, collega’s, vrienden of familie, en je kunt cynisch worden over je taken.
Lichamelijke symptomen
Hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen en andere fysieke klachten kunnen optreden.
Minder interesse en motivatie
Dingen die je vroeger leuk vond, interesseren je niet meer zo en je hebt moeite om gemotiveerd te blijven.
Problemen met concentratie en geheugen
Je vindt het moeilijk om je te concentreren en je hebt moeite om dingen te onthouden.
Terugtrekking
Je vermijdt sociale activiteiten en trekt je terug uit je gebruikelijke bezigheden.
Zelfverwaarlozing
Je besteedt minder aandacht aan jezelf, bijvoorbeeld op het gebied van voeding, beweging en persoonlijke verzorging.
Negatieve kijk op jezelf en werk
Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent en je hebt weinig vertrouwen in je eigen kunnen.
Meer lezen over het herkennen van een burn-out …
Ik heb een burn-out! Wat nu?
Als jij nu een burn-out hebt en je hebt nog géén professionele hulp ingeschakeld, dan moet je dat NU DIRECT doen. Zorg ervoor dat je;
- Een afspraak maakt met je huisarts
- De bedrijfsarts belt voor een afspraak
- Je werkgever of leidinggevende op hoogte brengt
- En reserveer nu je eerste afspraak voor mijn burn-out coaching
Dan maken we samen een wandeling in de natuur. Jij vertelt mij wat je voelt en denkt en ik zal je vertellen ‘hoe’ je kunt starten met jouw herstel en wat ik daarin voor jou kan betekenen.
Hoe lang duurt een burn-out?
Een burn-out duurt minimaal 3 maanden tot meer dan 2 jaar!
Natuurlijk wil je weten hoelang je herstelperiode is. Maar dat is bij een burn-out eigenlijk niet aan te geven. De ‘snelheid’ van jouw herstel & beterschap hangt af van verschillende factoren.
- De periode van stress & spanningen vóór je Burn-Out
- De zwaarte van jouw Burn-Out
- De omstandigheden waarin jij jezelf nu bevindt
- Jouw persoonlijke eigenschappen
Meer lezen over de lengte van een burn-out …
Mijn partner heeft een burn-out. Wat kan ik doen?
Het ondersteunen van je partner met een burn-out kan een uitdaging zijn, maar je steun kan een cruciale rol spelen in het herstelproces. Wat jij kan doen is;
Toon begrip en steun
Het belangrijkste is om begrip te tonen voor wat je partner doormaakt. Luister zonder oordeel en laat zien dat je er voor hen bent.
Help met dagelijkse taken
Omdat je partner waarschijnlijk uitgeput is, kan het nuttig zijn om te helpen met alledaagse taken zoals koken, boodschappen doen of het huishouden.
Moedig rust aan
Zorg ervoor dat je partner voldoende rust neemt. Moedig dutjes aan en help bij het creëren van een rustige en ontspannen omgeving.
Stimuleer professionele hulp
Moedig je partner aan om professionele hulp te zoeken, zoals een (huis)arts of mij als burn-outcoach. Bied aan om te helpen bij het vinden van geschikte hulpverleners.
Houd communicatielijnen open
Zorg voor open communicatie. Vraag je partner hoe je kunt helpen en respecteer hun grenzen als ze behoefte hebben aan wat ruimte.
Betrek in beslissingen
Betrek je partner bij beslissingen over hun herstel. Laat hen zelf keuzes maken en geef hen een gevoel van controle.
Informeer jezelf
Leer meer over burn-outs en hoe ze kunnen worden behandeld. Dit kan je helpen om beter te begrijpen wat je partner doormaakt.
Zorg voor jezelf
Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Het ondersteunen van iemand met een burn-out kan emotioneel veeleisend zijn, dus zorg ervoor dat je ook voldoende rust en steun krijgt.
Geduld hebben
Herstel van een burn-out kan lang duren. Wees geduldig en begrijpend, en realiseer je dat het een proces is met ups en downs.
Samenwerken aan preventie
Als je partner herstelt, kun je samen werken aan het voorkomen van toekomstige burn-outs door stressmanagementvaardigheden aan te leren en gezonde gewoonten te bevorderen.
Ga naar blog ‘Mijn partner heeft een burn-out. Wat kan ik doen?’
Kan ik sneller herstellen van mijn burn-out?
JA! Dat kan.
Houd er wel rekening mee dat iedereen anders is en dat het herstelproces persoonlijk kan variëren. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander.
Het belangrijkste is om goed voor jezelf te zorgen en professionele begeleiding te zoeken om je herstel te ondersteunen. En hier lees je 4 belangrijke tips, die je daarbij gaan helpen.
Ga naar blog ‘Kan ik sneller herstellen van mijn burn-out?’
Coaching
Waarom coaching?
Vanaf je geboorte ben je continu in ontwikkeling. En elke levensfase kent andere verantwoordelijkheden en levensgebeurtenissen die een flinke aanpassing van jou als persoon eisen. Denk maar eens aan:
- Trouwen of scheiden
- Huis kopen of verhuizen
- Baan, promotie of ontslag
- Geboorte of overlijden
- En het zijn van een puber, ouder, volwassene of pensionado
En of je nu hulp wilt bij het bovenstaande of de kwaliteit van je professioneel- of persoonlijk leven wilt verbeteren, het leven is wat jij er zelf van maakt en iedereen kan daar vroeg of laat hulp bij gebruiken.
Coaching kan je daarom helpen om je leven in positieve richting te sturen, je doelen te bereiken en je welzijn te verbeteren door middel van ondersteuning, begeleiding en praktische tools.
Het is een krachtig hulpmiddel voor stressmanagement, herstellen van een burn-out en persoonlijke groei en ontwikkeling.
Meer lezen over coaching …
Is coaching voor iedereen?
JA!
Coaching, en dus ook mijn adem, stress & burn-out coaching, is er voor iedereen. Dus ook voor jou!
Of je nu je stress wilt verminderen, een burn-out wilt voorkomen of ervan genezen, de kracht van jouw ademhaling wilt gebruiken om grote gezondheidsvoordelen te behalen of onverklaarbare gezondheidsklachten op te lossen.
Als adem, stress & burn-out coach help ik je, om jouw doelen en uitdagingen te behalen of op te lossen. Met mijn coachingstrajecten verhoog ik op een eenvoudige, maar krachtige manier jouw geluk, gezondheid en succes in het dagelijks leven.
Meer lezen over coaching …
Welke coachingstechnieken zijn er?
Als adem, stress & burn-out coach, beschik ik over verschillende coachingstechnieken, om de oorzaken te vinden, de oplossingen te realiseren en het coachingstraject succesvol af te sluiten.
Coachingstechnieken die ik gebruik zijn onder andere:
- Rationeel – Emotieve – Therapie
- Socratisch Coachen
- Oplossingsgericht Coachen
- Motiverende gespreksvoering
- Provocatief Coachen
Meer lezen over coachingstechnieken …
Wat leer ik van stress en burn-out coaching?
Coaching biedt ondersteuning, begeleiding en praktische tools om je persoonlijke en professionele groei te bevorderen.
Het is een proces waarin je nieuwe inzichten en vaardigheden ontwikkelt om je leven te verbeteren en je doelen te bereiken. Zo leer jij;
Zelfinzicht
Je leert meer over jezelf, je waarden, doelen en sterke punten.
Doelen stellen
Je ontwikkelt vaardigheden om duidelijke doelen te stellen en een plan te maken om ze te bereiken.
Probleemoplossing
Je leert effectieve strategieën om met uitdagingen om te gaan en problemen op te lossen.
Communicatie
Coaching kan je helpen bij het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, zowel persoonlijk als professioneel.
Zelfvertrouwen
Je kunt je zelfvertrouwen vergroten door successen en prestaties te erkennen en te vieren.
Stressmanagement
Je krijgt technieken om stress te verminderen en beter om te gaan met stressvolle situaties.
Verantwoordelijkheid
Coaching kan je aanmoedigen om verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes en acties.
Zelfreflectie: Je leert zelfreflectie als een krachtig hulpmiddel om je gedachten en gedrag te begrijpen en te verbeteren.
Levensbalans
Coaching kan je helpen om een evenwichtiger leven te leiden door prioriteiten te stellen en grenzen te stellen.
Resultaten bereiken
Uiteindelijk helpt coaching je om meetbare resultaten te behalen en positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen.
Meer lezen over stress en burn-out coaching
Wat doet een ademcoach?
Een ademcoach is iemand die je begeleidt bij het begrijpen en verbeteren van je ademhaling. Ze leren je ademhalingstechnieken om stress te verminderen, spanning los te laten en je algehele welzijn te verbeteren.
Een ademcoach zoals ik, kan;
Ademhalingspatronen analyseren
Zo help ik je om bewust te worden van je huidige ademhalingspatronen en identificeren of er sprake is van onnodige spanning of oppervlakkige ademhaling.
Ademtechnieken aanleren
Je leert verschillende ademhalingstechnieken , waaronder diepe buikademhaling, om je ademhaling te optimaliseren.
Stressmanagement
Je leert ademhalingsoefeningen, die je kunt gebruiken om stress en angst te verminderen, te ontspannen en kalm te blijven in stressvolle situaties.
Energie verbeteren
Je wordt geholpen om meer energie te krijgen door middel van ademhalingsoefeningen, die de zuurstoftoevoer naar je lichaam verhogen.
Bewustzijn vergroten
Ademcoaches zoals ik, moedigen je aan om bewust te ademen, wat kan helpen om je meer in contact te brengen met je lichaam en geest.
Meer lezen over wat een ademcoach doet …
Ik ben Marloes Hoevenaars
Mijn naam is Marloes Hoevenaars en als ervaren en gecertificeerd
adem, stress & burn-out coach ben ik er voor jou!
Jij kan mij bellen voor burn-out en stresspreventie of het herstellen
van een burn-out.
En wil je meer weten over de Kracht van je Adem?
Dan kan je bij mij terecht voor ontspannende of energie-gevende ademsessies.
Ook geef ik leuke & leerzame workshops en trainingen voor zowel
bedrijven als particulieren.
Als je vragen hebt of wanneer ik je ergens mee kan helpen.
Laat je het dan weten?
Marloes